Nieuws

HU-docenten maken nachtelijke wandeltocht om geld op te halen voor vluchtelingen

HU-team aan de wandel in de editie van 2020

Een groepje HU-docenten en oud-docenten loopt in de Nacht van de Vluchteling van 11 op 12 september een tocht van 40 kilometer in en rond Utrecht. Doel is om aandacht te vragen voor vluchtelingen en zoveel mogelijk geld op te halen voor noodhulp. De tochten vinden in meerdere steden plaats. In totaal is er nu al zo’n 775.000 euro gedoneerd.

Een van de lopers is Angelique Hagen, docent bij het Instituut voor Bewegingsstudies en bij de minor International Health Studies. Haar team is dit jaar ‘HUmanity’ gedoopt. Andere lopers zijn Adi Chorev, Herma ter Hogt, Janneke Luiken, Joost van der Flier, Ilan Chorev en Marike Boonzaaijeren. Ook de man en zoon van Hagen lopen mee.

Oud-docent Joost van der Flier startte jarenlang geleden de traditie om mee te lopen met deze Nacht van de Vluchteling. Na zijn pensioen zetten meerdere docenten en studenten dit voort. Hagen liep vorig jaar voor het eerst mee. Vanwege corona vonden de wandelingen toen overdag plaats en op eigen initiatief. Dit jaar zijn er weer georganiseerde tochten, waarbij de corona-maatregelen gelden. De deelnemers starten in meerdere groepen tussen 23.00 en 1.00 uur.

Op de vlucht voor de oorlog

Angelique Hagen kent meerdere mensen in haar omgeving die als vluchteling naar Nederland zijn gekomen, vertelt ze in een artikel op HUontwikkelt. Haar schoonvader is in een vluchtelingenkamp geboren toen zijn ouders op de vlucht waren voor de oorlog. ‘Ik ben dankbaar dat ik hier ben geboren en dat ik mijn kinderen in alle rust en veiligheid op kan voeden’, vertelt ze.

Haar studenten probeert ze bij te brengen dat vluchtelingen van huis uit vaak een andere manier van zorgverlening gewend zijn. Hagen: ‘De kijk op zorg varieert, afhankelijk van waar je vandaan komt. Dat moet de zorgverlener in Nederland zich realiseren.’

Lichtgevend hesje

De route start en eindigt bij het Spoorwegmuseum en gaat verder langs het Utrecht Science Park, Groenekan, Maarssen, Oud-Zuilen en het centrum. De wandelaars krijgen een lichtgevend hesje en nemen lampen mee. Landelijk is er 775.000 euro binnen, waarvan bijna 150.000 euro voor rekening van de Utrechtse tocht komt.

Het is de twaalfde keer dat deze Nacht van de Vluchteling door de Stichting Vluchteling wordt georganiseerd. In totaal lopen er 2400 mensen mee. Naast Utrecht zijn er tochten in Den Haag, Rotterdam, Haarlem, Utrecht, Arnhem en Tilburg.

Doneren voor team HUmanity kan hier

Ook interessant: Ook interessant: LSVb, PvdA en GroenLinks: minister moet met oplossing komen voor het tekort aan studentenwoningen