Nieuws

Huisjesmelker verliest greep op appartementen

Huisjesmelker Marcel van Hooijdonk mag niet langer 130 appartementen voor studenten en starters verhuren op de Lomanlaan. Eigenaar woningbouwcorporatie Mitros gaat de verhuur van de appartementen vanaf november in eigen beheer nemen.

Uit onderzoek van de gemeente blijkt dat er te veel mensen (vaak Poolse werknemers) in het complex wonen, vaak tijdelijk. Ook vraagt de huisjesmelker te veel huur.

Het is niet de eerste keer dat Van Hooijdonk slecht in het nieuws komt. In september dit jaar stelde de gemeenteraad van Zeist vragen over de te hoge huren die hij vraagt voor startersappartementen. Ook hield hij zich niet aan de afspraken met de gemeente. Een dwangsom dreigt vanuit de gemeente.

Treiterijen
In Utrecht praktiseert Van Hooijdonk via zijn verhuurorganisatie SVU al jaren ondeugdelijke verhuurpraktijken, met te hoge huren, onvoldoende veiligheidsmaatregelen, achterstallig onderhoud, bedreigingen en intimidatie tegen bewoners die tegen zijn malafide praktijken in het geweer komen.

Ook in een studentencomplex aan de Zamenhofdreef in Overvecht moet hij orde op zaken stellen. Dit pand is zijn eigendom. De bewoners voerden in 2015 al actie tegen de te hoge huren, achterstallig onderhoud en treiterijen van de huisbaas.

Sancties
De gemeente heeft de afgelopen tijd een aantal inspecties uitgevoerd bij panden die in handen zijn van Van Hooijdonk. Daaruit kwam naar voren, dat hij in de Händelstraat in Oog in Al zonder vergunning kamers verhuurt. Ook hier dreigen sancties.

De Jonge Socialisten, jongerenpartij van de PvdA, startten eerder een petitie, omdat ze niet begrepen waarom Mitros met Van Hooijdonk in zee ging. Temeer daar de huisjesmelker al een taakstraf en boete had gekregen vanwege bedreiging van bewoners.