Nieuws

Ideale journalistiekstudent kan alles

Waar letten journalistieke werkgevers op bij werving van nieuwe journalisten? HvA-student Media, Informatie en Communicatie Ryan Claus onderzocht het voor zijn afstuderen en schreef er een scriptie over.
 
Geen betere voorbereiding op de arbeidsmarkt dan er zelf onderzoek naar doen, moet Ryan Claus hebben gedacht bij de vraag hoe de ideale net afgestudeerde journalistiekstudent eruit ziet volgens potentiële werkgevers.
 
Voor zijn onderzoek ondervroeg hij leidinggevende journalisten uit het werkveld en zette een enquête uit, die door 179 mensen werd ingevuld.
Werkgevers werken nog steeds graag met vaste medewerkers, maar daar is tegenwoordig weinig ruimte voor. Ook geven werkgevers de voorkeur aan iemand met een journalistiek diploma op zak, terwijl veertig procent van de Nederlandse journalisten niet over een dergelijk diploma beschikt. Een diploma verhoogt je kansen, zou je kunnen zeggen.
 
Hoofdredacteuren gaven aan dat de belangrijkste eigenschappen voor een journalist niet aan te leren zijn, maar in iemands karakter moeten zitten. Daar letten ze vooral op. De hbo’ers zijn bij werkgevers met 65 procent van alle stemmen in de enquête het meest gewild, gevolgd door de universitaire studenten. Waar je het diploma hebt gehaald, in Utrecht of Zwolle, maakt niet uit.
Uit het onderzoek van Claus komt verder naar voren dat specialisten meer in trek zijn dan generalisten. Hoofdredacteuren zien namelijk graag iemand die veel afweet van een onderwerp.
Wie werk wil hebben na z’n studie moet daar al tijdens de opleiding mee beginnen. Stages zijn belangrijk en 77 procent van de ondervraagden geeft aan dat er vooral naar werkervaring wordt gekeken.
Gevraagd worden dus ambitieuze, zelfstandige journalisten, die zowel van alle markten thuis zijn, maar ook een specialisme hebben. Experimenteren wordt op prijs gesteld.