Achtergrond

Ik ben: een aanpakker

Ik heb veel bewondering voor de aanpakmentaliteit van Thekla Teunis (25), alumnus Taal- en Cultuurstudies/Wiskunde, oud-voorzitter van Orca en mede-oprichter van Stichting Move, die basisscholen uit achterstandswijken en studentenverenigingen verbindt. 

Als kind in een Drents dorp – ‘doorrijden tot er geen lichten meer branden, en dan nog een stukje verder’ – droomt Thekla Teunis van Zuid-Amerika. Ze wil weten wat er in de wereld gebeurt. Haar ouders verbieden tot groot verdriet een reis naar Australië als ze vijftien is. Drie dagen na haar achttiende verjaardag vliegt ze naar Peru. Ze volgt een cursus Spaans en doet vrijwilligerswerk. Als ze terugkomt, wil ze alleen nog maar reizen en werken. Maar de realiteit is weerbarstig, het geld is op. Ze besluit taal- en cultuurstudies te doen aan de Universiteit Utrecht, met wiskunde erbij, gewoon omdat het kan.
Ze gaat roeien bij studentenroeivereniging Orca. Na een tijdje wordt ze voorzitter. Het clubhuis van Orca staat midden in de wijk Hoograven en daar is alles mee gezegd. Thekla verbaast zich hierover. Zo elitair. Met een hek eromheen. Waarom niet iets doen voor de wijk? Er zijn genoeg studenten die sociaal bezig zijn.
Ze zoekt samenwerking met woningcorporatie Mitros, een van de sponsors van Orca, en met basisscholen uit de buurt. Al gauw komen kinderen uit Hoograven een middag roeien en regelen Orca-leden samen met basisschoolkinderen een nieuw speeltoestel.
Dit idee is te mooi en te makkelijk om te laten liggen, vinden Thekla en haar bestuursgenoten. In de kroeg bedenken ze het plan voor Stichting Move, waarin studentenverenigingen, woningcorporaties en scholen projecten opzetten om wijken mooier te maken.
Dit jaar al heeft Stichting Move zeven projecten in Utrecht opgezet, een in Leiden en Rotterdam. Volgend jaar worden het er twintig. Fantastisch vindt Thekla het om te zien hoe een lokaal idee steeds groter wordt, en hoe mensen het op hun eigen manier oppakken.
Thekla Teunis gelooft in de kracht van mensen om zelf iets te doen aan hun eigen situatie. Een kind dat zelf een speeltoestel ontwerpt zal er goed voor zorgen.
Ze werkt nu als consultant bij McKinsey&Company en wil nog steeds meer van de wereld zien. Uit Kabul kreeg ze laatst een filmpje van iemand die daar educatieve projecten opzet. Misschien dat ze gaat, alhoewel haar ouders zeggen: er zijn ook grenzen.

Foto: Kees Rutten