Interview

‘Ik denk dat Nederland dit jaar weer had kunnen winnen’

Zaterdag zou de finale van het Songfestival na veertig jaar weer in Nederland plaatsvinden. Zou, want door de coronacrisis is het muziekfestijn afgeblazen. Jammer natuurlijk, vindt HU-docent Jelle Klaas Beekhuizen. ‘Samen met vrienden kijken is altijd een groot feest.’

‘Ik ben niet direct een hele grote fan, maar ik mis het Songfestival zeker!’ Jelle Klaas Beekhuizen, docent Technische Bedrijfskunde aan de HU, kijkt elk jaar. ‘Het is echt een traditie geworden. Als klein jongetje mocht ik die avond opblijven. Vooral de puntentelling, die eindeloos leek te duren, was ontzettend spannend. En in die tijd werden de artiesten ook nog begeleid door een orkest.’

Verjaardag

Hoewel het orkest verdwenen is, kijkt Beekhuizen nog steeds, nu elk jaar met vrienden. ‘Het Songfestival is altijd rond mijn verjaardag. Vorig jaar was dat tijdens de halve finale waarin Duncan Laurence aan de beurt was, dit jaar ben ik op zaterdag jarig, de dag dat de finale zou zijn. Ik vier al jaren mijn verjaardag niet, in plaats daarvan ga ik met vrienden naar Café Kalff in Utrecht of naar Amsterdam om het Songfestival te kijken. Dat is altijd één groot feest.’

Ook interessant:
Stagelopen in de festivalwereld: ‘Zoeken naar het festivalgevoel thuis’

Tijdens die avonden wordt er naar allerlei aspecten gekeken. ‘Met de vriendengroep bekritiseren we natuurlijk elk land: hoe is het nummer en hoe is de act? Als socioloog vind ik het ook interessant om te kijken welke landen elkaar punten geven. Waarom trekken sommige culturen naar elkaar toe? Vanuit bedrijfskundig perspectief kijk ik nog op een andere manier naar het Songfestival: hoe zit de show in elkaar?’

Songfestivalgevoel

Beekhuizen had geen tickets gekocht voor Ahoy. ‘Ik vind het toch leuker om het gewoon in Utrecht te kijken en vieren.’ Nu corona roet in het eten heeft gegooid, hebben vrienden morgenavond een digitale songfestivalavond georganiseerd. ‘Iedereen levert een filmpje aan met daarin vragen over een bepaald liedje. Zo hebben we morgen toch een beetje het songfestivalgevoel. Dan kan ik zaterdagavond voor het eerst in jaren mijn verjaardag vieren. Ja, wel met een virtuele borrel.’

‘Welk land gewonnen zou hebben als alles gewoon doorging? Ik denk Nederland, hoewel dat redelijk onwaarschijnlijk zou zijn. Het gebeurt bijna nooit dat een land twee keer achter elkaar wint en we stonden laag bij de bookmakers. Maar ik vind het nummer van Jeangu Macrooy apart, mooi. Ja, ik denk toch dat we weer hadden kunnen winnen.’