Thuiswerken

Student Esmee over thuiswerken: ‘Ik merkte dat ik eronder ging lijden’

Foto: Kees Rutten

In deze serie vertellen studenten over hoe ze het doen: thuiswerken, alsmaar thuiswerken. Vandaag Esmee Nieuwendijk (20) eerstejaars student Sociaal Juridische Dienstverlening.

Als je de kamer van Esmee Nieuwendijk binnenkomt knappert een haardvuurtje op haar bureau. Een virtueel haardvuurtje op een Tv-scherm weliswaar, maar desalniettemin draagt het bij aan een ‘knusse winterse sfeer’. Het brandt de hele dag. ‘Als ik dan toch non-stop op mijn kamer zit, moet het er wel gezellig zijn.’

Wat vind je van je thuiswerkplek?
‘Ik ben ontzettend tevreden over mijn plekje. Al helemaal sinds het algemeen geaccepteerd is om de kerstspullen uit de kast te trekken’, zegt ze terwijl de kerstlampjes worden aangezet. ‘Gezellig toch?’

‘Hier studeer ik altijd’, legt ze uit, terwijl ze naar het grote, witte bureau wijst. ‘Het is fijn dat ik zoveel ramen heb. Ik kijk uit op de groene achtertuintjes van de buren, waar altijd wel reuring is. Daar houd ik van. Daarnaast heb ik vrijwel de hele dag zon. Zo heb ik toch nog het idee dat ik buiten kom.’

Foto: Kees Rutten

‘Bijna al mijn meubels zijn wit, dat vind ik ook prettig. Zo lijkt het eigenlijk altijd schoon en opgeruimd. Dat is het ook hoor! Sinds ik niet meer uitga, kom ik ook niet laat thuis en pleur ik niet langer al mijn spullen lukraak van me af. Toch nog een voordeel van die pandemie, ik heb leren opruimen!’

Heb je investeringen gedaan voor het thuiswerken?
‘Ik heb een nieuw kussentje gekocht voor op mijn stoel. Toch weer een mogelijkheid voor een uitje – naar de Ikea. Daarnaast heb ik nu net een aantal dagen een Google Home. Fantastisch dat je tegen dat ding kan praten.’

‘Hey Google’, richt ze zich aan het kleine, ronde speakertje. ‘Speel kerstmuziek voor me!’ Niet veel later schalt ‘Wonderful Christmastime’ van Paul McCartney door de kamer. ‘Ik luister vaak naar kerstmuziek tijdens het leren, dat is goed voor mijn concentratie. Dit is me alleen net een beetje te druk. Het moet wel rustig blijven, anders is mijn focus weg.’

Wat doe je verder om je te concentreren?
‘Ik denk dat je ook niet te streng moet zijn voor jezelf. Soms heb ik gewoon even pauze nodig, dan komt mijn vader een kop koffie drinken. Of kijk ik een filmpje – het liefst een kerstvlog – en daarna gaat het weer.’

Foto: Kees Rutten

Houd je het vol, dat thuiszitten?
‘Een aantal weken geleden heb ik wel een dip gehad. Mijn vader heeft een longtransplantatie gehad en valt dus in de risicogroep. Ik nam geen enkel risico. Op een gegeven moment had ik heel lang geen mensen meer gezien. Ik merkte dat ik eronder ging lijden. Nu zie ik weer af en toe een handjevol mensen en gaat het iets beter.’

Wat zou je willen verbeteren?
Ze wijst naar het digitale haardvuur. ‘Het enige dat ik anders zou willen is mijn TV-scherm’. ‘Het is een oud en grijskleurig scherm. Ik zou liever een modern model willen, waarop het vuur beter tot zijn recht komt.’

Ook interessant: Ik wil dat alles zo comfortabel mogelijk is. Dat punt heb ik inmiddels bereikt