Kaalslag deeltijdonderwijs duurt voort

Keuzegids Deeltijd & Duaal: de HU staat op een negende plek.

De keuze voor een deeltijdopleiding wordt steeds eenvoudiger nu hun aantal in veel vakgebieden tot nul nadert. De Keuzegids Deeltijd & Duaal verschijnt vandaag waarschijnlijk voor het laatst.

De kaalslag in het publiek bekostigde deeltijdonderwijs duurt onverminderd voort. Ook dit jaar is de instroom weer met tien procent gedaald en zijn er tientallen opleidingen gesloten. Sinds 2003 is het aantal eerstejaars in het bekostigde hbo gehalveerd naar krap achtduizend.

Tevredenheid
Van de grote en middelgrote instellingen zijn de studenten en deskundigen van keurmeester NVAO het best te spreken over het onderwijs bij de Hanzehogeschool, Avans Hogeschool (Breda) en Windesheim (Zwolle). Ze scoren ruim zestig van de honderd punten. Ook bij Saxion Hogescholen, vorig jaar nog de best beoordeelde grote hogeschool met deeltijdonderwijs, overheerst de tevredenheid.

De Hogeschool Utrecht doet het met 57 punten iets minder en staat op een negende plek. Ten opzichte van de 59 punten vorig jaar is de waardering met twee punten gezakt. Toen bezette de HU de achtste plaats.

Kleine aanbieders
Bij de kleine aanbieders scoort de Gereformeerde Hogeschool in Zwolle (84,5) het hoogst, gevolgd door pabo De Kempel in Helmond (82,5) en de Marnix Academie in Utrecht (80,5).

De allerbest beoordeelde deeltijdstudie is die van de toneelschool in Maastricht met 98 punten.

Open Universiteit
Bij de universiteiten is de omvang van het deeltijdonderwijs bijna overal verwaarloosbaar geworden, schrijft de Keuzegids. Zelfs de deeltijdstudie rechten bestaat nog maar op enkele plaatsen en alleen de Universiteit van Amsterdam en Leiden bieden nog talenopleidingen in deeltijd. De enige constante factor is de Open Universiteit met nog zes populaire en degelijke bacheloropleidingen.

De verschraling van het deeltijdonderwijs heeft ook gevolgen voor de Keuzegids. Er zijn steeds minder opleidingen te vergelijken en ook het aantal lezers neemt af. Een andere steen des aanstoots is dat het niet-bekostigde deeltijdonderwijs steeds ondoorzichtiger wordt.

NCOI en LOI
Commerciële aanbieders als NCOI en LOI, die de afgelopen jaren een groeiend aantal deeltijd- en duale opleidingen aanbieden, werken niet mee aan de Nationale Studentenenquête en maken geen controleerbare rendementscijfers openbaar, stelt de redactie. ‘Gezien deze ontwikkelingen is deze zesde aflevering van de Keuzegids Deeltijd & Duaal waarschijnlijk de laatste geweest.’

Top tien grote en middelgrote hogescholen:

1 Hanzehogeschool 64,5
2 Avans Hogeschool 62,5
3 Windesheim 62
   Saxion Hogescholen 62
5 Fontys Hogescholen 61,5
6 Hogeschool Arnhem Nijmegen 60
7 NHL Hogeschool 58,5
8 Haagse Hogeschool 57,5
9 Hogeschool Utrecht 57
10 Hogeschool van Amsterdam 55,5

Studenten en medewerkers van de HU die zijn ingelogd op het netwerk kunnen hier de Keuzegids Deeltijd & Duaal inzien

 

Volg ons op Instagram
Reageer!
Reageer!
Deel via...