Keuzegids: niveau particuliere deeltijd vaak ‘twijfelachtig’

Hogeschool Utrecht staat op een achtste plaats van beste grote en middelgrote hogescholen.

Wie naast zijn werk nog wil studeren, kan het best terecht bij kleine hogescholen. Maar ook de grote Saxion Hogeschool geeft goed onderwijs, blijkt uit de nieuwe Keuzegids deeltijd & duaal. De Hogeschool Utrecht staat op een achtste plaats van de top 10 van beste grote en middelgrote hogescholen. 

De HU stijgt daarmee een plek. Vorig jaar bezette de HU een negende plaats terwijl de insteling in 2011 op de vierde plaats stond. De lijst wordt aangevoerd door Saxion, Avans en de Hanzehogeschool. Overigens is de HU bezig het Leven Lang Leren (deeltijd, masters en korte curssen) nieuw leven in te blazen. Het opleidingenaanbod wordt herzien en de studies moeten onder meer flexibeler worden.
 
Het deeltijdonderwijs heeft het zwaar. Universiteiten en hogescholen hebben de afgelopen jaren tientallen opleidingen moeten sluiten omdat de studentenaantallen terugliepen. Vooral bij de Hogeschool Inholland en de Hogeschool Utrecht is de instroom flink gedaald. Voor een deel komt dat door het kabinetsbeleid in de afgelopen jaren, zoals de langstudeerboete en het niet meer bekostigen van een tweede studie. Maar ook de opkomst van particuliere aanbieders zal meespelen. Het huidige kabinet overweegt het deeltijdonderwijs vaker aan marktpartijen over te laten.  
 
Hoofdredacteur Frank Steenkamp van de Keuzegids waarschuwt tegen die plannen. Hoewel sommige particuliere opleidingen prima zijn, geven andere vaak geen informatie over studentenaantallen, tevredenheid, of het percentage studenten dat zijn diploma behaalt. Het niveau is vaak 'twijfelachtig of onzichtbaar', schrijft hij. Zijn advies: 'Kies liever een opleiding waar je wel vooraf een beeld van de kwaliteit kan krijgen. Gelukkig zijn die er nog steeds – al worden het er helaas steeds minder.'
 
De jaarlijkse Keuzegids deeltijd & duaal is bedoeld om werkenden te helpen bij hun studiekeuze. De redactie biedt een overzicht van de sterke en zwakke punten van opleidingen op grond van studentoordelen, onderwijsstatistieken en oordelen in visitatierapporten van onderwijskeurmeester NVAO.
 
De Keuzegids bevat een ranglijst van beste ‘deeltijdhogescholen’, maar een wo-ranking ontbreekt voor het eerst. Door de enorme afname van het aantal studenten ziet het deeltijdaanbod in het wo er volgens de Keuzegids uit 'als een gatenkaas die voor negentig procent uit gaten bestaat'. Daar valt amper nog statistiek op te bedrijven.
 
De Keuzegids geeft wel een eervolle vermelding aan de Open Universiteit. De zes bacheloropleidingen van de instelling voor afstandsonderwijs worden steevast goed beoordeeld door studenten. 'Een aanrader', aldus de Keuzegids. En ook de deeltijdstudie accountancy van de particuliere Nyenrode Universiteit is goed.
 
Vooral bij de pabo’s is het deeltijdaanbod nog breed. Aspirant juffen en meesters kunnen kiezen uit een grote hoeveelheid hogescholen. De beste opleidingen zitten bij de kleintjes: de Brabantse Hogeschool De Kempel, de Utrechtse Marnix Academie en Zwolle KPZ voeren de ranglijst aan.
 
Volg ons op Instagram
Reageer!
Reageer!
Deel via...