Nieuws

Lerarenopleidingen staan klaar voor bankmedewerkers

Minister Arie Slob van onderwijs sloot deze week het convenant ‘Aan de slag in de klas’. Dat deed hij samen met het bank- en verzekeringswezen, Vereniging Hogescholen, Vereniging Universiteiten (VSNU), VO-raad en MBO-raad. Belangrijk doel is om het lerarentekort te verkleinen. Medewerkers bij banken en verzekeraars moeten zich makkelijk kunnen omscholen tot leraar.

 Het lerarentekort loopt de komende jaren verder op, bleek uit cijfers die het ministerie onlangs publiceerde De prognose is dat over tien jaar in het basisonderwijs er een tekort is aan 4200 leraren en in het voortgezet onderwijs zo’n 1600 fulltime banen.

Van Rabo naar Pabo

Bij de banken is een ander beeld te zien. Daar verloren de afgelopen jaren veel mensen hun baan. Door internet- en mobiel bankieren zal zich dit voortzetten. De banken hebben er baat bij als ze boventallig personeel op maat laten omscholen naar een baan in het onderwijs.

De Rabobank ontwikkelde afgelopen jaren in het oosten en noorden van het land al het omscholingsprogramma van Rabo naar pabo, voor medewerkers die wilden onderzoeken of een baan in het onderwijs wat voor hen zou kunnen zijn.