Columns

Lui

‘Kutkabinet!’ waren de woorden van een van de 11.00 protesterende studenten die vrijdag 21 januari op het Malieveld in Den Haag bijeenkwamen om te demonstreren tegen de kabinetsplannen.

Ik denk dat Halbe Zijlstra – staatssecretaris van Onderwijs – zich ook wel een ander verjaardagsfeestje had voorgesteld. Hij werd nou niet bepaald ‘welkom’ geheten door de schreeuwende menigte. Maar, ik moet de beste man meegeven; hij heeft wel lef.
Omringt door beveiligers probeert Zijlstra zijn woordje te doen, want volgens hem staat hij met zijn bezuinigingsplannen volledig in zijn recht. ‘En wij zouden dat op de lange termijn ook gaan begrijpen.’ Nou, dat vraag ik mij dus af. En ik gok wel meer studenten.

Er wordt gesproken over de grootste studentendemonstratie sinds 1988. En toch spreekt men over ‘de luie student van tegenwoordig.’ Lui met studeren, lui met demonstreren.
‘Ja want vroeger….’. Ja, vroeger ja. Vroeger was demonstreren nog iets nieuws, en kon er ook daadwerkelijk een punt gemaakt worden. En vroeger kon je Nederland nog shockeren. Been there, done that. Je moet tegenwoordig wel met een verdomd goede actie komen, wil je de aandacht trekken. Dus als dat in de huidige ‘internetgeneratie’ een inzamelingsactie voor voorstanders op Facebook is, dan heet dat niet lui. Dan heet dat een nieuwe manier vinden om je stem te laten horen. En meegaan met de tijd.


En daarnaast vind ik ruim 11.000 studenten die uitrukken uit alle uithoeken van Nederland – om op te komen voor de rechten van studerend Nederland – ook niet lui.
Vooral niet als Zijlstra al van tevoren heeft geroepen dat het de kabinetsplannen niet zal beïnvloeden.

Cathelijn Paling

vierdejaars student communicatiemanagement