Honoursstudenten

Maaike Krijtenburg (26): ‘Als je volop ideeën hebt, moet je het vooral doen’

Honours: dat is onderwijs voor studenten die meer willen en kunnen. We portretteren twaalf van deze studenten, ter inspiratie voor iedereen. In deze aflevering: Maaike Krijtenburg, vierdejaars Creatieve Therapie. 

Honoursactiviteiten

‘Ik volgde de minor ‘Project van je leven’ en begeleidde studenten als studentcoach. Daarna ben ik gestart met live painting. Mensen kunnen mij bijvoorbeeld boeken op een bruiloft en dan schilder ik ter plekke een sfeerimpressie op een doek. De minor stimuleerde om te onderzoeken wat je nou echt wilt, wat je echt leuk vindt. Ik zocht naar een activiteit die aansloot op mijn opleiding, iets creatiefs. Na de minor ben ik daarmee doorgegaan en startte het bedrijfje Maaikes Livepainting, compleet met website.’

Wat heb je geleerd?

‘Mezelf beter kennen. Ik kwam erachter dat ik het leuk vind om anderen te coachen, met mensen te sparren. Hiervoor studeerde ik grafische vormgeving en dan zit je veel in je eentje achter de computer. Mede daarom ben ik Creatieve Therapie gaan doen: dat betekent met mensen werken. Maar daarin miste ik de vormgeving. Met live painting combineer ik het creatieve en met mensen bezig zijn.’

Trots op?

‘Dat ik zelfstandig deze zaken regel. Ik heb een fotoshoot georganiseerd, waarbij ik zelf een bepaalde stijl bedacht, leveranciers benaderde, een locatie regelde en zorgde dat het programma goed liep. Dat was geen opdracht van anderen, maar een idee van mezelf. Ik wilde kijken of ik dit zelf kon.’

Aanrader voor andere studenten?

‘Ja en nee. Als je alleen je studie wil volgen en daarnaast niet zo ondernemend bent, zou ik het niet doen. Maar als je volop ideeën hebt en met plannen rondloopt, dan moet je het vooral wel gaan doen. Dan is het erg leerzaam.’

Meer weten over HU Honours of wil je je aanmelden? Check de website.