Mbo’ers willen eigen titel: ‘Wij werken net zo hard als andere studenten’

Het liefst zouden ze zichzelf ‘skilled’ noemen na het afstuderen.

Foto: Pixabay

Mbo-studenten willen graag een eigen titel na het behalen van hun diploma. Het liefst zouden ze zichzelf ‘skilled’ noemen na het afstuderen.

Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag. 63 procent van de ondervraagde mbo-studenten vindt dat zij een titel verdienen. Een groot deel van de deelnemers aan het onderzoek (46 procent) meent dat het mbo een negatief imago heeft. Ze hebben het gevoel dat er op hen neergekeken wordt omdat ze ‘laagopgeleid’ zijn.

Zelf vinden ze dat ze er net zo hard voor werken als hbo’ers en universitaire studenten die wel een titel krijgen. ‘Bovendien zijn beroepen als metselaars, verpleegkundigen en kappers hard nodig in de maatschappij’, vinden ze.

Kabinetsplannen

Al langer wordt in Den Haag gepraat over het geven van een eigen titel aan mbo’ers. GroenLinks-Kamerlid Zihni Özdil opperde dat eind vorig jaar. Volgens onderwijsminister Van Engelshoven was die behoefte er echter niet onder studenten. Ze gaf toen al aan nog wel over het plan te willen nadenken, wanneer het tegendeel zou blijken.

Volg ons op Instagram
Reageer!
Reageer!
Deel via...
 

4 reacties

Het is niet meer mogelijk om te reageren

 1. Bijzonder… ik heb 30 jaar geleden mijn mbo afgerond en om nou te zeggen dat ik geleden heb om het feit dat ik geen titel heb…. Ik zou eerder denken, schaf alle titels af. Het gaat om wie je bent en wat je kunt. Ik hecht in elk geval geen enkele status aan een titel, ook niet als ik straks mijn hbo op zak heb. Dikdoenerij.

 2. ‘ Wij werken net zo hard’, lijkt me juist niet het argument om te pleiten voor een titel in het mbo onderwijs.
  Het is maar zeer de vraag of de gemiddelde hbo student namelijk wel net zo hard moet werken als een mbo student. Daarnaast is onderwijsinhoudelijk appels met peren vergelijken.

  En wat dan voor al die 40+’ers zoals ik die ook heel hard werken, moeten wij dan ook allemaal een titel krijgen?
  Nee hou op zeg; naar de financiering van het mbo onderwijs kan rustig gekeken worden, maar laten we het verder houden zoals het nu is. Anders ben ik straks nog meer geld aan mijn loodgieter kwijt omdat meneer of mevrouw een mbo titel heeft.
  En de voorrijkosten alsmede uurloon valt nu al niet meer op te hoesten.

  1. MBO beroepsgroep is veruit de grootste van de gehele beroepsbevolking.
   Dramatische te korten in veel MBO beroepen vindt ook zijn oorzaak in status van deze beroepsgroep.
   Door een passende titel zoals:
   Specialist….
   Skilled ………
   Craft………….
   Practical…….
   geeft de titel een extra nadruk op het belang van deze grote producerende beroepsgroep. Naar mijn overtuiging zelfs meer economisch belang dan een master of bachelor.
   Gert van Dam

 3. …ze hebben het gevoel dat…. Het gevoel. Daar wil ik even op ingaan. Dat is ‘dus’ een aanname.

  In het hoger onderwijs werken ‘we’ op basis van wetenschappelijk onderzoek, danwel kwalitatief, danwel kwantitatief. Praktijkgericht wetenschappelijk gefundeerd onderzoek is in dit geval ook een mogelijkheid.

  Welnu, voordat over dit onderwerp een beslissing genomen gaat worden, is gedegen onderzoek doen misschien een goede eerste stap. De hypothese zou kunnen zijn dat ‘de gemiddelde Nederlander’ helemaal niet neerkijkt op mbo’ers, maar juist *blij* zijn met de beroepsgerichte houding en skills van mbo’ers. Dat zou wel eens dichter bij ‘de waarheid’ kunnen liggen.

  Reacties welkom!