Studenten en hun Centen

‘Mijn baantje is zwaar en ik word vaak afgewezen’

Illustratie: Lamiae El Hajjaji

In deze serie kijken we in de portemonnee van HU-studenten. Deze keer: Amber (17), eerstejaars Journalistiek.

Belangrijkste inkomsten per maand: 900 euro aan baantjes, 200 euro van DUO
Belangrijkste uitgaven per maand: 100 euro kleding, 200 euro
eten

‘Ik heb twee baantjes. Elke zondag werk ik 3,5 uur bij een sushirestaurant, waar ik poké bowls maak. Dat is niet zo intensief en ik doe het vooral voor de gezelligheid. Ik verdien daar 7 euro per uur, dus maandelijks honderd euro.’

‘Per dag is mijn basisloon 52,50, onafhankelijk van hoeveel uur ik werk’

‘Mijn andere baantje verdient beter. Ik ga voor Direct Result langs de deuren in Utrecht om donateurs te werven voor Cordaid, Artsen Zonder Grenzen en het Aidsfonds. Dat doe ik drie dagen per week, zes tot negen uur per dag. Per dag is mijn basisloon 52,50, onafhankelijk van hoeveel uur ik werk. Als ik donateurs binnenhaal, krijg ik een bonus van een tientje per klant. Gemiddeld werf ik drie klanten per dag, dus verdien ik rond de 85 euro. Per maand dus 800 euro.’

‘Rustig, Intelligent, Vriendelijk en Vrolijk’

Illustratie: Lamiae El Hajjaji

‘Mijn baantje is zwaar en ik word vaak afgewezen. Eerst dacht ik dat dat aan mij lag, maar ik weet nu dat mensen ook financiële redenen hebben om niet te doneren. Een man zei ooit nors: “Ga maar eerst Nederland helpen.” Ik snap waar die gedachte vandaan komt, maar mensen in het buitenland of in conflict hebben ook geld nodig. Bij zo’n opmerking blijf ik kalm en vriendelijk en ga ik niet in discussie. Er is nog nooit een deur voor mij dichtgeslagen. Mijn mantra voordat ik aanbel is R.I.V.V. Dit staat voor Rustig, Intelligent, Vriendelijk en Vrolijk. Dit heb ik sinds jonge leeftijd meegekregen van mijn vader.’

‘Dat die goede doelen me betalen om dit werk te doen, voelde eerst dubbel. Maar er is mij verteld dat wij hun geld niet afpakken. Van al het ingezamelde geld gaat 98 procent naar de goede doelen en slechts 2 procent naar de wervers, salarissen van vaste werknemers en promotie.’

Lenen

‘Bij DUO leen ik elke maand 200 euro, dat ik direct op mijn spaarrekening zet zodat ik een buffer heb. Er staat tweeduizend euro op mijn spaarrekening. Nu er rente op studieschuld komt, wil ik in stoppen met lenen. Ik heb het geld niet per se nodig, want ik kom ook rond zonder lening. Mijn totale studieschuld is nu 600 euro.’

Woning

‘Ik ben geboren in Curaçao en woon al sinds ik twee jaar ben in Nederland. Samen met mijn vader en zus woon ik in een rijtjeshuis in Gouda. Mijn moeder woont nog in Curaçao. Ik ben niet van plan de komende jaren uit huis te gaan. Ik woon hier goed. Soms is het onhandig met uitgaan in Utrecht, maar met de trein ben ik in 18 minuten thuis.’

Caramel macchiato

‘In een boekje houd ik bij hoeveel ik uitgeef aan eten en drinken en andere activiteiten. Ik leef niet zuinig en zit niet krap bij kas, maar ik let wel op mijn geld. Als ik iets duurs koop, een nieuwe laptop van duizend euro die ik nodig heb voor mijn studie, doe ik de weken daarna extra hard mijn best als ik weer langs de deuren ga. Aan kleding geef ik maandelijks honderd euro uit, aan eten 150 tot 200 euro. Als ik werk voor Direct Result moet ik zelf mijn avondeten regelen. Vaak ga ik naar een snackbar of saladebar.

Op schooldagen, vier keer per week, smeert mijn vader mijn broodjes. Maar die eet ik ‘s ochtends al op, dus ik koop bijna elke dag nog iets op school. En caramel macchiatos van MAMS vind ik geweldig, dus die koop ik ook dagelijks. Ze kosten 3,75. Misschien moet ik vaker automaatkoffie gaan nemen, dat scheelt veel.’

‘Geld wordt steeds meer onderdeel van mijn leven’

‘Mijn vader betaalt de studie van mijn zus en mij. Hij is 79 en al met pensioen, dus krijgt een AOW en zijn opgebouwde pensioen van zijn vorige baan. Ook heeft hij een erfenis van zijn ouders. We doen al veertig jaar mee aan de Postcodeloterij, maar hebben nooit meer dan 10 euro gewonnen. Vroeger overlegde mijn vader veel met mijn – twee jaar oudere – zus over onze financiën. Ik werd er buiten gehouden, maar daardoor komt het sinds ik studeer wel allemaal in één keer op mij af. Geld wordt steeds meer onderdeel van mijn leven.’