Honoursstudenten

Miral de Bruijne (24): ‘Het was behoorlijk heftig’

Honours: dat is onderwijs voor studenten die meer willen en kunnen. We portretteren twaalf van deze studenten, ter inspiratie voor iedereen. In deze aflevering: Miral de Bruijne ging met VN-veteranen van Dutchbat naar Libanon.

Honoursactiviteiten

‘In het schooljaar 2011/2012 heb ik samen met andere studenten meegedacht en gepraat over de opzet van het honoursprogramma. Daarna heb ik enkele jaren aan een universiteit gestudeerd, maar vanaf vorig jaar ben ik weer terug bij Journalistiek. Ik heb dus aan de wieg gestaan van het programma en heb vorig jaar meegedaan. Ik ben twee weken mee geweest met een groep VN-veteranen van Dutchbat naar Libanon, waar zij tussen 1979 en 1985 op vredesmissie waren. Dat zijn nu mannen van in de vijftig. Zij gingen terug om te zien hoe de situatie nu in het land is. Ik was journalist, persvoorlichter, verzorgde de social media en maakte foto’s.’

Wat heb je geleerd?

‘Het was behoorlijk heftig. De mannen waren vaak geëmotioneerd, want een aantal collega’s van hen zijn daar omgekomen. Daar zat ik als jong meisje tussen. Ik heb geleerd dat ik meer kan dan ik dacht te kunnen. Ik moest steeds zoeken naar de grens van het persoonlijke en professionele. Ze vertelden verhalen die wellicht interessant zouden kunnen zijn voor tv-programma’s. Dat moest ik inschatten.’

Trots op?

‘Op de foto’s die ik maakte. Ik had nog nooit gefotografeerd en had een camera meegenomen van school. Ze zijn in verschillende tijdschriften en op websites voor veteranen gepubliceerd. Ik word nog weleens gebeld voor foto’s.’

Aanrader voor andere studenten?

‘Ik zou studenten op een hogeschool sowieso aanraden om iets naast de studie te doen, bijvoorbeeld via het honoursprogramma. Het voordeel hiervan is dat het op je diploma staat.’

Meer weten over HU Honours of wil je je aanmelden? Check de website.