Nieuws

Mogelijk instortingsgevaar: ook Windesheim sluit gebouw

Opnieuw wordt er in het hoger onderwijs uit voorzorg een lesgebouw gesloten: het zeven jaar oude gebouw X van de Hogeschool Windesheim in Zwolle. Technisch onderzoek wees zaterdag uit dat de vloerconstructie mogelijk onveilig is. UPDATE

Net als de parkeergarage van de luchthaven Eindhoven, die in op 27 mei deels instortte, heeft gebouw X zogenoemde Bubble Deck-vloeren, een type breedplaatvloeren dat gewicht en materiaal bespaart. Nader technisch onderzoek moet deze week uitwijzen of het gebouw veilig is of niet.

Het markante onderwijsgebouw, dat in 2011 nog een architectuurprijs in de wacht sleepte, biedt plaats aan vijfduizend studenten van de opleidingen business, media en recht en aan ruim 350 medewerkers. ‘Als het tegenvalt moet het voor langere tijd dicht’, zegt een woordvoerder. De tentamens na de herfstvakantie kunnen eventueel worden afgenomen in de sporthallen van de hogeschool.

Erasmus Universiteit
Afgelopen donderdagavond werd het twee jaar oude Polakgebouw van de Erasmus Universiteit ontruimd. Ook hier was uit landelijk onderzoek gebleken dat de vloerconstructie mogelijk dezelfde was als van de parkeergarage in Eindhoven.

Bij de bouw van het Spectrum- en het Flux-gebouw van de TU Eindhoven zijn ook breedplaatvloeren gebruikt, maar uit eigen onderzoek van de TU blijkt dat het om andere, veilige constructies gaat.

In Rotterdam zijn er uit voorzorg inmiddels acht gebouwen gesloten. In Krimpen aan den IJssel en in Hoeven zijn er twee scholen dicht.

UPDATE
Het gebouw X, dat Hogeschool Windesheim afgelopen weekend uit angst voor instortingsgevaar sloot, blijft nog enkele maanden dicht. Dit meldt de hogeschool in een persbericht.

De deuren blijven daarom dicht totdat ‘de noodzakelijke bouwkundige aanpassingen zijn gedaan’.  Dat is nog een flinke klus, want gebouw X telt zeven bouwlagen en heeft een oppervlakte van ruim 18 duizend vierkante meter. Voordat de betonnen vloeren kunnen worden verstevigd, moeten er eerst systeemplafonds en installaties worden weggehaald.