Columns

Musea gratis

Fantastisch is het dat veel van de Engelse musea gratis zijn. Zo bezocht ik tijdens mijn uitzending naar de Hertfordshire University de Engelse Bibliotheek, waar tot 3 april de tentoonstelling Evolving English, one language, many voices is. Een collectie om van te smullen. Ik bekeek de originele vodjes papier, waarop de Beatles hun hits hadden geschreven. Niet alleen uit Engeland, maar van over de hele wereld komen de handgeschreven perkamentrollen, de geschreven en geïllustreerde gedachtespinsels van beroemde personen en de gedrukte boeken.

Sinds 2001 is het aantal bezoekers aan musea in Groot Brittannië met 41% gestegen. Dankzij de regering Blair die alle gemeentelijke en rijksmusea gratis toegankelijk maakte, zodat gezinnen nu hun geld aan versnaperingen kunnen besteden als zij genieten van kunst of fossielen. De nieuwe rechtse regering wil dit weer terugdraaien, want buitenlanders maken er ook gebruik van.

De toeristen brengen jaarlijks wel 350 miljoen pond in het laatje. En onderzoek heeft uitgewezen dat zeven van de tien buitenlanders Engeland, met name Londen, bezoekt om zijn culturele aanbod. Maar het sterkste argument van Blair c.s. is dat al die musea met wat daarin te zien is, voor en van het publiek is. En doordat het bezoekersaantal zo gestegen is, worden de culturele instellingen aantrekkelijker voor sponsors.