Nieuws

Lastige stappers weekeinde in cel

Stappers in Utrecht die in het weekend bij een geweldsincident betrokken raken, blijven tot maandagochtend in een politiecel. Zo gaat Utrecht na de zomer het uitgaansgeweld aanpakken, dit is naar Amersfoorts voorbeeld.De geweldsincidenten in de stad stijgen al jaren, tot grote ergenis van politie en justitie. Maar daar lijkt nu wat op gevonden. Het zogenoemde weekendarrangement in Amersfoort is zo’n succes dat Utrecht de manier van werken na de zomer overneemt.

Kern van het initiatief is dat het Openbaar Ministerie maximaal gebruik maakt van de mogelijkheid iemand drie dagen vast te houden. Die tijd geeft agenten de mogelijkheid om uit te zoeken wat er precies is gebeurd. Daardoor weten daders bij hun vrijlating wat hen staat te wachten.

Van de 38 verdachten die in Amersfoort tijdens een avondje stappen werden opgepakt, zijn er inmiddels 23 veroordeeld.

Hoewel het nog te vroeg is om harde conclusies te trekken, vinden politie, gemeente en Openbaar Ministerie de eerste cijfers in Amersfoort hoopgevend. De geweldsincidenten daalden sinds de start van de campagne begin 2007. Tegelijkertijd is er een breed draagvlak voor het initiatief onder de Amersfoorters. Zo’n 83 procent steunt de aanpak.

Kritiek was er ook. Strafpleiter Maanicus vond dat zijn cliënt voor een eenvoudige geweldszaak ten onrechte drie dagen werd vastgezet. De rechtbank legde een lagere werkstraf op dan geëist, maar het OM was niet onoorbaar bezig, oordeelde de rechtbank destijds.