Nieuws

Nieuwe experimenten met selectie en verhoogd collegegeld

De ministerraad heeft groen licht gegeven voor nieuwe experimenten die ‘excellentie’ in het hoger onderwijs moeten bevorderen. Een aantal masteropleidingen mag studenten selecteren op motivatie en mag ook meer collegegeld vragen.

Formeel kunnen masteropleidingen hun studenten alleen afwijzen of aannemen om hun ‘kennis, inzicht en vaardigheden’. Dat gebeurt met studenten die na hun bacheloropleiding een speciale onderzoeksmaster kiezen. Wie uit een ander vakgebied komt (een afgestudeerde bachelor sociologiedie die een masteropleiding politicologie wil volgen) moet ook vaak een schakelprogramma volgen.

Masteropleidingen die meedoen aan het experiment mogen hun studenten nu ook beoordelen op hun motivatie. Dat recht hebben momenteel alleen bacheloropleidingen met een numerus fixus en de university colleges.

Daarnaast mogen de masteropleidingen meer collegegeld vragen, waarbij een uitzondering kan gelden voor de beste internationale studenten of arme studenten uit ontwikkelingslanden: die kunnen hun collegegeld kwijtgescholden krijgen.

De experimenten gaan in 2011 van start en vallen in een nieuwe ronde van het Sirius-programma. Er is tien miljoen euro voor beschikbaar. Drie jaar lang experimenteerden hogescholen en universiteiten in het kader van ‘Ruim Baan voor Talent’ met selectie en collegegeldverhoging in de bachelorfase. In het Sirius-programma mogen bacheloropleidingen geen collegegeld verhogen.