Nieuws

Selectietoets; erop of eronder

Joost Hendriksen (17) wil volgend jaar journalistiek studeren op de HU. Helaas voor Joost willen 625 anderen dit ook, vandaar dat de opleiding al jaren werkt met een loting- en selectietoets. Er is namelijk plek voor 360 studenten. De test wordt vandaag voor de laatste keer afgenomen op de faculteit Communicatie en Journalistiek. Afgelopen maandag en dinsdag vonden deze ook al plaats. De toets is anders dan voorgaande jaren. De selectietoets bestond eerst uit een actualiteiten, algemene kennis en een motivatiedeel. Dit jaar bestaat hij uit woordkennis, tekstopbouw, argumenteren en een spellingsdeel. Ook wordt je persoonlijkheid en je motivatie bepaald door een meerkeuzetest. 

Miriam Eleveld, projectleider van de selectieprocedure, legt uit waarom de toets aangepast is: ‘De hele test van voorgaande jaren is door een psychologisch adviesbureau bekeken en  hieruit bleek dat de toelatingstoets onbetrouwbaar was.’ Met een groep docenten is er vervolgens onderzocht wanneer iemand geschikt zou zijn voor de opleiding journalistiek. Hieruit zijn karaktereigenschappen gekomen die worden getoetst. ‘Taal is het belangrijkste, daarna de motivatie en de persoonlijkheid. De rest kan je de student nog leren tijdens de opleiding.’ 

Na twee uur zwoegen komt Joost met een glimlach op zijn gezicht het computerlokaal uit lopen. ‘Het was moeilijk, maar het ging wel goed, denk ik. Ik weet het eigenlijk niet, ik hoop het.’ Op de vraag wat hij gaat studeren als hij niet door de selectie heen komt antwoordt hij: ‘Ik ga dan maar een jaartje reizen want ik heb echt geen idee, dit is wat ik wil’.

Het zal nog even nagelbijten worden voor Joost en de ruim 600 overige studenten. Want uiterlijk 20 april wordt de uitslag bekend gemaakt.