Het CDA heeft het standpunt over de langstudeerboete herzien: de partij is voortaan tegen de maatregel.
Met deze verrassende mededeling kwam lijsttrekker Sybrand van Haersma Buma dinsdagmiddag op de proppen. ‘De langstudeerboete gaan we weer afschaffen’, zei hij meteen aan het begin van een debat tijdens de Utrechtse Introductie Tijd (UIT). Wel blijven als het aan het CDA ligt de hogescholen en universiteiten vergoedingen voor langstudeerders afdragen aan het ministerie.
Andere tegenstanders van de omstreden maatregel reageerden tijdens het lijsttrekkersdebat, dat was georganiseerd door het Utrechtsch Studenten Corps (USC), verheugd op deze ommezwaai van het CDA. ‘We wilden er in 2013 vanaf maar misschien kunnen we het vanmiddag regelen’, opperde Jolande Sap van GroenLinks. Alexander Pechtold van D66 en Diederik Samsom sloten zich hierbij aan.
Echte zaken konden er tijdens deze middag niet gedaan worden aangezien de maatregel per 1 september wordt ingevoerd en daarbij deden de lijsttrekkers van grootste politieke partijen VVD, SP en PVV niet mee aan de discussie. Maar naar het zich laat aanzien is er nog weinig steun voor de langstudeermaatregel. Arie Slob van de ChristenUnie toonde zich wel voorstander: ‘Het is niet onredelijk om binnen bepaalde tijd af te studeren, uitzonderingen daargelaten.’
CDA’er Buma alsmede Slob betoonden zich tegenstander van een sociaal leenstelsel en riepen hun collega’s op dit niet in te voeren. Want hierdoor moeten studenten later veel geld terug betalen. ‘U bent dan pleitbezorger van elitair onderwijs’, gooide Slob hen voor de voeten. Maar de aanwezige partijen toonden zich juist een fervent voorstander van dergelijke studiefinanciering. Samsom: ‘Studenten krijgen door hun studie hogere inkomsten en dan is het rechtvaardig om ze de lening te laten terugbetalen.’
De discussie op het Janskerkhof was het eerste lijsttrekkersdebat voor de verkiezing op 12 september. Enkele honderden studenten verdrongen zich voor de hekken om te zien hoe de politici de degens kruisten.