Nieuws

‘Volgietende’ kroegbaas aangepakt

Kroegbazen die hun klanten ladderzat schenken, waardoor die ze zich op straat misdragen, lopen de kans hun horecavergunning te verspelen.


Burgemeester Wolfsen wil hiermee het stijgende uitgaansgeweld in de binnenstad een halt toe roepen. Dit zei de burgemeester vanochtend op een persconferentie over de criminaliteitscijfer over 2007. Over de gehele linie is de geregisteerde criminaliteit in de stad met 6 procent gedaald ten opzichte van 2006.

Die daling is vooral te danken aan de afname van het aantal autokraken (min 21 procent), autodiefstallen (min 19 procent) en het aantal woninginbraken (min 9 procent). Het aantal gewelddelicten, zoals mishandeling en bedreiging, nam toe met 3 procent. De politie schrijft die groei voor een groot deel toe aan de toename van het uitgaansgeweld. ‘En dat heeft in alle gevallen met alcohol te maken’, zei politiechef Johan van Renswoude van de stad Utrecht, die positief was over de inzet van het Utrechtse portiersgilde.

Burgemeester Wolfsen gaat binnenkort horecaondernemers uitnodigen voor een gesprek, waarin hij ze zal wijzen op hun verantwoordelijkheid. ‘Als ellende op straat zich direct laat linken aan onverantwoord schenken door de kastelein, dan ga ik de cafébaas daarop aanspreken.’ Gaat het ’onverantwoord schenken’ door, dan wil Wolfsen de horecavergunning intrekken en moet het café dicht. (AD Utrechts Nieuwsblad)