Nieuws

Theatrale start O&O Festival 2023

Foto: Kees Rutten

In de Utrechtse Werkspoorkathedraal volgen medewerkers de hele donderdag inspiratiesessies en kunnen ze netwerken op het Onderwijs & Onderzoek Festival.

Honderden medewerkers staan rondom het podium, sommige met koffie in de hand. Dagvoorzitter Elias van Mourik, oud-student en oprichter van het regenboogfietspad, opent het festival om 10:00. Hij roept Jan Bogerd naar voren. ‘Is dit festival iets wat je gaat missen?’, vraagt Van Mourik, doelend op het vertrek van de voorzitter van het college van bestuur. ‘Ja, dat ga ik denk ik heel erg missen’, antwoordt hij. ‘Ik ga nog veel meer dingen van de HU missen. Maar gelukkig is het nog niet zo ver. Vandaag ga ik in ieder geval met volle teugen genieten.’

‘Nieuwe inspiratie opdoen, collega’s ontmoeten en tijd hebben om een praatje te maken’. Daar heeft Bogerd het meeste zin in. Hij noemt de inspiratiesessie over polarisatie in de klas en over de herziening van economisch onderwijs. Er zijn deze dag vier inspiratiesessies en daarnaast zijn er activiteiten. Een duurzaamheidsplein, JongHU en HUGS zijn bijvoorbeeld aanwezig.

Muzikaal

Het Nieuw Utrechts Toneel verzorgt de tweede helft van de opening. Ze hebben de visie van de HU vertaalt in muziek, scenes en tekst. Een tekenaar maakt een live-tekening die op het grote scherm wordt geprojecteerd. Na een liedje over tekst, vertellen twee HU’ers over hun projecten. Terwijl op het scherm een hand verschijnt, vertelt een student Mondzorgkunde over haar project in een AZC. Er volgt een lied over HU-projecten, over een robot tegen eenzaamheid en een project voor organisch afval. ‘We zijn overal, achter elke deur die je opentrekt. Door de hele stad, verbonden, als een spinnenweb.’

Een spoken word-artiest – en oud-HU’er- vertelt over het vinden van zijn roeping en passie. ‘Geen Wim Hof, maar een warm bad.’ Een docent en studenten delen hun inspiratie en praten over Gezond&Wel. Het publiek zijn al wat mensen begonnen met netwerken. Er volgt een monoloog – een kijkje in het hoofd van een student vol zorgen- en een lied.

Terwijl een deel van de mensen al wegloopt, zeggen Bogerd en Van Mourik hun laatste woorden. Om 11:00 is de opening voorbij en wenst Van Mourik iedereen een heel fijn festival toe.

Zie ook: