Kort

Pilot flexibele deeltijd geslaagd; er komt een wettelijke regeling

De pilot met flexibele deeltijd- en duale opleidingen is geslaagd. Daarom wil onderwijsminister Van Engelshoven deze mogelijkheid tot gepersonaliseerd onderwijs in de wet vastleggen. Binnen enkele maanden krijgt de Tweede Kamer een wetsvoorstel en die moet ingaan in het studiejaar 2022/2023, schrijft de minister in een brief.

Sinds 2015 is de totale instroom van deeltijdopleidingen met 50 procent toegenomen. Die was in de tien jaar daarvoor juist flink gedaald. De flexibele varianten groeiden nog meer dan de reguliere deeltijd. Dat is een van de redenen waarom het bureau ResearchNed positief adviseerde over de pilot. Ook de accreditatie-organisatie NVAO was tevreden.

In 2016 startte een landelijk experiment met flexibele deeltijdopleidingen. Zij werken niet met een vast onderwijsprogramma maar met ‘leeruitkomsten’: wat moeten studenten nog weten en kennen om in aanmerking te komen voor een diploma? De HU deed mee met 16 bachelor deeltijdopleidingen en twee masters. Dat aantal is inmiddels uitgebreid.