Nieuws

Projecten werktuigbouwkunde genomineerd

Twee projecten van vierdejaars studenten werktuigbouwkunde zijn genomineerd voor de Brains-award. Dit een wedstrijd voor technische studenten met vernieuwende ideeën die bruikbaar zijn voor de stad Eindhoven.

Het eerste project dat meedingt is de SolarCooker (foto) van Werner Bastianen en Midas Mentink. Op verzoek van de Stichting Solarmates verbeterden zij een bestaand oventje dat werkt op zonne-energie en is bedoeld voor in ontwikkelingslanden. ‘In samenwerking met de Technische Universiteit Eindhoven hebben we er een vernieuwde versie gemaakt. Die is opgebouwd met eenvoudiger materiaal en minder onderdelen. Daardoor is het beduidend lichter en een stuk goedkoper ’, zegt Mentink.

Het tweetal werkte met vier andere studenten (allen van de afstudeerrichting product design engineering) ook nog aan een tweede project dat is genomineerd. Dat is genaamd Pedro, bestaat uit een interactieve uil en is ontworpen voor dementerenden. ‘De pop is te programmeren zodat hij signalen geeft, bijvoorbeeld als het tijd is voor de lunch of een middagdutje’, vertelt Mentink. Ook kunnen er teksten en liedjes worden ingevoerd die het beestje reproduceert. ‘Dat stimuleert de herinnering van dementerende mensen.’  

Van de veertig inzendingen is een top-10 van kanshebbers samengesteld. De prijsuitreiking vindt plaats tijdens de Brainport Entrepreneurship Week op 18 november. Naast het oordeel van een vakjury bestaat er ook een publieksprijs waarvoor iedereen zijn stem kan uitbrengen.