Nieuws

Protest tegen bezuinigingen op studentensport

Utrechtse studentensportverenigingen protesteren tegen de bezuinigingen op de studentensport. Zij zijn een petitie gestart voor meer subsidie en houden vanmiddag een actie tijdens de opening van het academisch jaar van de Universiteit Utrecht.
 
UPDATE: Zie ook het filmpje van de demonstratie op maandagmiddag: #uitgesport
 
De acties zijn georganiseerd door de roei- en zeilverenigingen Orca, Triton en Histos maar worden gesteund door alle studentensportclubs, zegt Jorien de Jong, tot afgelopen zaterdag voorzitter van Orca en medeorganisator van de protesten. Zij wijst op het stopzetten van de jaarlijkse 55.000 euro subsidie door de gemeente en de korting van HU van drie naar twee ton. Daarbij zou de hogeschool nog eens 50.000 euro willen inhouden.
 
De petitie heeft de titel meegekregen 'Studenten uitgesport' en is in enkele dagen zo’n 740 keer ondertekend. In de begeleidende tekst staat dat de studentensport financieel ‘met de rug tegen de muur’ staat. Aan de colleges van bestuur van de universiteit en hogeschool wordt om ruim twee ton extra subsidie gevraagd voor de studentensportverenigingen. Daarnaast zou de financiering van de verenigingen en Sportcentrum Olympos gescheiden moeten worden.
 
Spandoeken 
Om hun eisen kracht bij te zetten, organiseren de sportclubs vanmiddag tussen half vier en vier uur in de aanloop van de opening van het academisch jaar van de UU een demonstratieve bijeenkomst. Tijdens de traditionele cortège van het Academiegebouw naar de Domkerk, waarbij hoogleraren en bestuurders in een stoet lopen, zullen studenten met spandoeken aanwezig zijn. ‘We gaan de boel niet verstoren’, zegt De Jong. ‘Maar we laten wel weten dat er meer geld naar studentensport moet.’ 
 
De recente invoering van de OlymPas bij Sportcentrum Olympos, waardoor studenten bijna onbeperkt kunnen sporten, leidt tot een toename van sporters maar zorgt ook voor wrevel bij de verenigingen. Zij dienen voor hun leden collectief een pas aan te schaffen om voor subsidie in aanmerking te komen. ‘Dat kost meer dan het ons oplevert’, stelt De Jong. Daarom hebben Orca, Triton en Histos zich uit de Stichting Mesa Cosa, de beheerder van Olympos, teruggetrokken.   
 
Structureel tekort 
Niki Wijnen, voorzitter van de Sportraad Utrecht, begrijpt het ongenoegen van de sportverenigingen. De Sportraad behartigt de belangen van zowel de individuele studentensporters als de studentenverenigingen. De raad steunt alle initiatieven die vanuit de verenigingen zelf komen, zegt zij. 'Ik ben blij om te zien dat ons concept #TeamUtrecht echt werkt', zegt zij, doelend op het initiatief om van de studentensporters één samenwerkende community te maken.   
 
Wijnen denkt dat er een betere oplossing mogelijk is dan een scheiding van de subsidie voor de georganiseerde sporters bij de clubs en individuele sporters die zijn aangewezen op Sportcentrum Olympos. ‘In de petitie pleiten zij voor een verhoging van de subsidie met 210.000 euro voor de verenigingen. Maar ik denk dat dit slechts een klein probleem oplost en niet het structurele probleem van de totale Utrechtse studentensport. Het is al langer bekend dat bijvoorbeeld Olympos kampt met een structureel tekort van enkele tonnen. De studentensport is groot: Olympos kan niet bestaan zonder de verenigingen en de studentensport niet zonder Olympos.'
 
Gemeente
Ook is zij bang dat de universiteit als de kwade peer wordt gezien omdat de demonstranten zich richten op de opening van het academisch jaar van de UU. ‘We moeten niet vergeten dat de universiteit jaarlijks 1,3 miljoen euro bijdraagt terwijl de HU keer op keer bezuinigt’, zegt zij. ‘En ook de gemeente mag meer doen aan de studentensport.’

HU-woordvoerder David Uitdenbogaard kan en wil geen mededelingen doen over toekomstige financiële besluiten. 'HU heeft een primaire focus op onderwijs en onderzoek voor haar studenten', laat hij weten. Hij benadrukt dat HU studenten op tal van manieren ondersteunt: zoals het toekennen van beurzen voor bestuurders van studentenorganisaties en het verstrekken van subsidies en ondersteuning aan de participatie in medezeggenschapsraden, Utrechtse Introductie Tijd (UIT) en Amersfoortse Introductie Dagen (AID), studentensport en op het gebied van topsport. 

Ouders
'HU ondersteunt studenten in samenwerking met partners als Universiteit Utrecht en gemeente Utrecht. HU maakt haar eigen afweging bij de onderlinge keuzes in de studentondersteuning', stelt Uitdenbogaard.  Hij voegt eraan toe dat circa zeventig procent van de HU-studenten nog bij hun ouders woont en daar ook sport. Van de 9.746 leden van Olympos, komen er 1.366 van HU.

UPDATE
VIDIUS studentenunie steunt het protest tegen de bezuinigingen op studentensport, laat de organisatie weten. De Utrechtse belangenorganisatie heeft veel verontruste sportverenigingen gesproken. Voorzitter Pijke Dorrestein: 'De verenigingen zijn bang voor teruglopende ledenaantallen, omdat ze nu hun contributies moeten verhogen. Sommige kleine verenigingen vrezen zelfs voor hun voortbestaan.' Het leenstelsel is volgens hem een extra drempel om te betalen voor sport. 'Het is onbegrijpelijk dat we als maatschappij de waarde van sport haast unaniem onderkennen, maar er toch minder geld voor over hebben', stelt Dorrestein.

UPDATE 2

Rector magnificus Bert van der Zwaan van de Universiteit Utrecht over bezuinigingen op studentensport in het AD Utrecht: 'De studentensport is wel een probleem. Het is duur, terwijl de Hogeschool Utrecht haar investering afbouwt en de gemeente ook nauwelijks bijdraagt. Iedereen moet evenwichtig bijdragen. Wij hebben er zelfs wat bij gedaan.'