Nieuws

Raad van State: na drie keer loten over en uit

De drie keer uitgelote Tim Schippers mag toch geen geneeskunde studeren. Dat heeft de Raad van State vandaag bepaald. Schippers was de opleiding bij een vierde poging binnen gekomen.
Schipper was al drie keer uitgeloot toen hij te horen kreeg dat hij kon meedoen aan de decentrale selectieprocedure van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Hij scoorde goed en werd toegelaten tot de opleiding geneeskunde.
Maar de IB Groep weigerde zijn aanmelding te verwerken. Volgens de wet mag iemand drie keer meedoen aan een loting of decentrale selectie voor de opleiding geneeskunde, daarna is het einde verhaal. Schippers ging in beroep en kreeg gelijk bij de rechtbank van Groningen: de rechter vond het niet meer redelijk om Schippers alsnog te weigeren.
In september kwam de zaak terecht bij de Raad van State, en die gaf de IB Groep voorlopig gelijk. Vier maal toelating doen is wettelijk verboden: de IB Groep weigerde Schippers dus terecht. Vandaag werd die uitspraak officieel bevestigd. 
Overigens wilde minister Plasterk de lotinglimiet laten vervallen. Of dat er nog van komt, is na de val van het kabinet onduidelijk.