Wonen in Utrecht? Leuk, maar peperduur. Steeds meer studenten zoeken hun heil in omliggende gemeenten, als De Bilt, Zeist en Nieuwegein. Hoe woont het daar?
Voor veel studenten is de zoektocht naar een kamer in Utrecht een bekend obstakel. Vooral het prijskaartje is belangrijk. Verhuursite Kamernet rekende uit dat een studentenkamer in Utrecht nu gemiddeld 837 euro per maand kost – dat is 22,5 procent meer dan vorig jaar. Een flink bedrag voor wat vierkante meters!
‘Zoek ook in de randgemeenten’, adviseerde studentenbelangenorganisatie Vidius. En uit cijfers die Trajectum opvroeg bij Kamernet blijkt dat het aantal studenten dat in deze plaatsen zoekt flink is gestegen: met 44 procent in Zeist, liefst 124 procent in Nieuwegein en 18 procent in De Bilt. Het is duidelijk dat deze gemeentes meer interesse krijgen nu Utrecht te maken heeft met prijsstijgingen en aanbodbeperkingen.’
Zeist
Stijgen de prijzen in deze randgemeentes dan ook? Voor Nieuwegein en De Bilt is er te weinig aanbod om de gemiddelde huurprijs goed vast te stellen. In Zeist betaalde je in 2023 gemiddeld 586 euro per maand. Dit jaar is de huurprijs met 15,5 procent gestegen naar 677 euro per maand.
In Zeist groeit de wachttijd voor het SSH-woningcomplex daar, de Warande. De gemeente heeft weinig zicht op studentenhuisvesting bij particuliere verhuurders. Wel heeft de gemeente ‘prestatieafspraken’ met de SSH over bijvoorbeeld het huurbeleid. Ze zitten zelfs in gesprek over nieuwbouw voor jongeren en studenten, al verwacht Zeist geen groot studentenwalhalla te worden.
Nieuwegein
Al is de vraag naar kamers in Nieuwegein met 124 procent gestegen, toch merkt de gemeente zelf ‘niet dat studenten meer de weg naar Nieuwegein vinden.’ Ook hier is er weinig zicht op de particuliere verhuurmarkt. De gemeente richt zich niet specifiek op studentenhuisvesting. Er zijn geen studentenkroegen, en de gemeente ziet geen toename van het studentenleven.
De Bilt
De Bilt heeft momenteel geen concrete plannen voor studentenwoningen. De gemeente onderzoekt wel bij gebiedsontwikkelingen of er plek is voor een aantal studentenwoningen. Dit hangt af van de interesse van een beheerder, die er op dit moment niet is. Ook de grootste lokale woningcorporatie heeft geen ambities om studentenkamers aan te bieden.
Een regionale uitdaging
Alle drie de randgemeentes ervaren woningnood, niet alleen voor studenten. De Bilt merkt op dat ‘vrijwel alle doelgroepen’ op zoek zijn naar betaalbare woonruimte. Ook Zeist maakt deel uit van regionale plannen voor nieuwe sociale woningen, waaronder studentenhuisvesting. ‘Het is aan de SSH en de gemeente Utrecht om deze opgave zo goed mogelijk in te vullen’, concludeert de gemeente Zeist.
Wie weet worden De Bilt, Zeist en Nieuwegein binnenkort de nieuwe hotspots voor studenten – al moeten de kroegen en koffietentjes daar dan nog komen. Voor nu is het advies: een fiets met goede versnellingen, want voor Utrechtse gezelligheid zullen velen voorlopig nog een stukje moeten trappen.