Mijn zoon kwam vorige week opgetogen thuis met de mededeling dat hij verrijker was geworden op school. Hij legde me trots uit, dat ‘ie nu bij de acht slimste kinderen in de klas hoorde en zelfstandig opdrachten moest uitvoeren, wanneer hij met z’n gewone werk klaar was. Ik vond het leuk voor hem, maar had zo m’n aarzelingen om op een basisschool al met dit soort termen te werken in een groep van tienjarigen. Probeerde het nog te relativeren, door te zeggen dat creativiteit of sociaal zijn ook competenties zijn die belangrijk kunnen zijn voor een succesvol leven.
De commissie Veerman zal blij zijn met een basisschool waar excellentie al hoog in het vaandel staat. Middelmaat en niet boven het maaiveld uitkomen brengen ons internationaal niet verder. Ook het bedrijfsleven zit te wachten op jonge mensen die zich onderscheiden. Het gaat niet meer alleen om vakkennis, maar om een heel palet aan ervaring en eigenschappen die werkgevers vragen van jonge werknemers. Boven het maaiveld uitsteken, een foutloos cv maken, jezelf goed kunnen presenteren. Lastige zaken voor velen, blijkt in deze editie van Trajectum over de arbeidsmarkt voor hbo’ers. Met alleen een diploma op zak red je het niet om die fantastische baan te
bemachtigen. Dus als mijn zoon binnenkort thuiskomt met de mededeling dat hij bovenpresteerder is geworden, de verrijkingsfase achter zich heeft gelaten en lid mag worden van de elite in de plusklas, dan juich ik dit vanaf nu van harte toe. Je moet immers denken aan de toekomst van je kinderen.
Achtergrond