Achtergrond

Redactioneel: Maatschappelijk relevant

Onderzoek binnen de hogeschool wordt steeds gewoner. Als je twee jaar geleden aan de gemiddelde student vroeg wat een lector was, werd er schouderophalend gereageerd of dacht de persoon in kwestie aan een uitheems insect. Dat je als student ook onderzoek kon doen in het kader van je studie in de kenniskring van de lector was ook voor velen iets waar ze nog nooit van hadden gehoord. Dat beeld begint te kantelen, het begrip lector en onderzoek beginnen ingeburgerd te raken. Ook in de buitenwereld (lees vooral: media) sijpelt het langzamerhand door dat er binnen het hbo meer gebeurt, dan een student alleen opleiden voor werkveld, waar hij na z’n studie in terecht wil komen. Niet alleen hoogleraren van universiteiten worden als ‘deskundige’ opgevoerd in verschillende media.

Bij de hogeschool voor Toerisme en Vrije Tijd werd zelfs dit voorjaar een rector magnificus benoemd, als gevolg op de start van twee universitaire opleidingen binnen deze hogeschool. De eerste hbo-lector wil juist de verbinding leggen tussen onderzoek en vragen uit de maatschappij.

Het lectoraat van Stijn Verhagen kreeg een paar weken geleden volop aandacht in de Volkskrant met zijn onderzoek naar schulden onder jongeren. Veel van onze verwende schatjes leren niet meer hoe ze met geld moeten omgaan. Gevolg is, dat ze veel schulden hebben en dat niet als schuld zien. Zo denken jongeren dat rood staan bij de bank een soort rekening is, het verschil tussen bruto en netto salaris blijkt ook ingewikkeld voor menigeen. Het lectoraat publiceerde een boekje met de uitkomsten. Voor menig ouder verplichte kost zou ik zeggen en een mooi voorbeeld van zeer relevant maatschappelijk onderzoek.