Achtergrond

Redactioneel: Meneer Smal

Als ik nog eens tijd en geld heb of oud genoeg ben om niet meer te hoeven werken, dan ga ik geschiedenis studeren, roep ik al jaren. Eigenlijk wilde ik dit al na de middelbare school, maar ja… soms loopt het in het leven anders. En in de journalistiek kan ik met geschiedenis goed uit de voeten.
Zoonlief van negen heeft het gen geërfd. Hij overhoort zijn juf dan ook geregeld uit zijn boek Lang geleden. Op de vraag of ze weet wie Aletta Jacobs was moet ze het antwoord schuldig blijven. De interesse van hem voor ons verleden is natuurlijk leuk voor z’n moeder. Overigens ook voor z’n vader die wel een geschiedenisstudie achter de rug heeft, maar een geheel andere kant op is gegaan.
Waar gaat dit verhaal naar toe zult u wellicht denken. Het heeft te maken met de docent van het jaarverkiezing die Trajectum samen met Studium Generale voor de tweede keer organiseert. Docenten maken of breken de interesse voor een vak. Natuurlijk komt talent ook om de hoek kijken. Maar heb je als leerling of student talent of interesse voor een gebied en de betreffende docent, die wellicht ook weer een lichtend voorbeeld heeft gehad zorgt ervoor dat de vonk overslaat, dan ontstaat de liefde voor altijd. Ik kan me nog de lessen van meneer Smal herinneren: z’n betogen over de rode gardisten in China, de slag om Stalingrad in 1942, waar het leger van Hitler in de pan werd gehakt. In m’n verbeelding was ik ooggetuige in die bloedige strijd aan de Wolga. Z’n spuug die hij uitbraakte tijdens z’n betogen nam je for granted.
En zo… is het echt gebeurd.