Achtergrond

Redactioneel: Reuring

Er komen roerige tijden aan met een overheid die flink moet bezuinigen. Ook in onderwijsland. Afgelopen week waren we al getuige van bezettingsacties bij diverse universiteiten voor handhaving van de basisbeurs. In Utrecht hield een handjevol studenten het drie dagen en nachten vol. Akelig stil blijft het qua protest in het hbo.
Met de verkiezingen voor de deur deed PvdA-fractievoorzitter Mariëtte Hamer ferme uitspraken deze week: Ze pleit voor een ‘status aparte’ voor het onderwijs bij de komende heroverwegingen die tot besparingen moeten leiden. De oppositie greep haar uitspraak direct aan en diende een motie in met de strekking niet om te bezuinigen op onderwijs. Een meesterlijke zet, want hiermee werd de PvdA voor het blok gezet. Er werd hoofdelijk gestemd en het fluisterende nee, van een PvdA-kamerlid leidde dan ook tot een joelende kamer.
In dit nummer komen de twee voorzitters van studentenbonden ISO en LSVb aan het woord. Ook voor hen is de basisbeurs niet heilig, toegankelijkheid wel. Na jaren nivellering, niet boven het maaiveld mogen uitsteken, is er weer oog voor excellentie, alleen moet je daarin wel investeren als overheid. Zeker als ons land een speler van betekenis wil blijven in het internationale onderwijsveld.
Dus ik zou zeggen, weg met nivellering, laat mensen met hogere inkomens meer betalen, stel eisen aan studenten, beloon excellentie en waarborg toegankelijkheid voor groepen waarvoor hoger onderwijs niet vanzelfsprekend is.