Nieuws

Roep om heropening hogescholen en universiteiten wordt steeds luider

Foto Kees Rutten

De kappers wel open maar het hoger onderwijs blijft dicht? Drie studenten van de Universiteit van Amsterdam startten een petitie met de oproep om meer fysiek onderwijs mogelijk te maken. Ook twee moties in de Tweede Kamer vragen om meer onderwijs op de locaties.

‘Hoger onderwijs weer open en perspectief voor studenten.’ Die stellingname siert de petitie van de drie Amsterdamse studenten. Ze roepen de overheid, hogescholen en universiteiten op om meer onderwijs mogelijk te maken met 1,5-meter afstand in de gebouwen. Daarnaast willen ze kwalitatief goed onderwijs en een betere financiële compensatie voor het collegegeld.    

De petitie is een reactie op het besluit om middelbare scholen en contactberoepen weer te openen. Dat werd vorige week op de corona-persconferentie bekendgemaakt. ‘Straks kan ik wel naar de kapper, maar niet naar de universiteit. Dat is toch gek?’ zegt mede-initiatiefnemer Tessa Hermelink tegen Folia, journalistieke website van de UvA. De petitie is tot nog toe ruim 1800 keer ondertekend door studenten en medewerkers in verschillende steden.

Aandringen op versoepelingen

Vorige week nam de Tweede Kamer twee moties aan die aandringen op versoepelingen bij het hoger onderwijs. D66 en de ChristenUnie vragen het kabinet om met hogescholen en universiteiten te praten over een snelle heropening. Een motie van GroenLinks, PvdA, SP en Partij van de Dieren wil meer ruimte voor onderwijs in de gebouwen op 1,5-meter afstand. Het streven is dat iedere student een dagdeel per week naar de instelling kan.

Studentenorganisaties ISO en LSVb roepen op om het hoger onderwijs prioriteit te geven bij de versoepelingen. ‘Hoe eerder we kunnen opschalen in het fysieke onderwijs, hoe beter’, stelt ISO-voorzitter Dahran Çoban in een verklaring. ‘Ik hoop dat de inzet van de kamer zorgt voor grotere stappen richting het openstellen van het hoger onderwijs, er moet licht aan het einde van de coronatunnel komen.’

Praktijkonderwijs

Het kabinet is het hoger onderwijs een klein beetje tegemoet gekomen. Studenten en medewerkers die ’s avonds praktijkonderwijs volgen of geven zijn uitgezonderd voor de avondklok. De Vereniging Hogescholen (VH) is ‘teleurgesteld’ in deze maatregel. In een bericht op de site zegt voorzitter Maurice Limmen: ‘We hebben begrip ervoor dat het kabinet een bredere afweging maakt bij het coronabeleid. Maar het belang van meer fysiek onderwijs voor onze studenten kan niet genoeg benadrukt worden.’

Hij wijst op de pilots bij onderwijsinstellingen bij meerdere steden op het gebied van sneltesten. Als die succesvol zijn, dan zou er meer fysiek onderwijs mogelijk zijn binnen de instellingen. Ook de HU werkt hieraan mee op de locatie in Amersfoort. Vanaf vandaag start een een pilot aan de HU Amersfoort.

HU in september weer open

Daardoor kan de HU wellicht na de vakantie weer open, vertelde collegelid Wilma Scholte op Reimer vorige week aan Trajectum. ‘We hopen in september weer open te kunnen. En we houden er rekening mee dat het tot de zomer heel ingewikkeld kan zijn. Daarom kijken we nu naar wat er nodig is om veilig en verantwoord tot een open HU te komen. Daar horen sneltesten bij.’ 

Lees ook: Slecht plan? Het geld komt er toch wel. Hoe het weer mis dreigt te gaan met de basisbeursmiljoenen