Nieuws

Ruim 37 duizend handtekeningen studenten tegen ov-plannen

Studenten willen graag in de spits met de trein blijven reizen. Er staan al meer dan 37 duizend handtekeningen onder een petitie tegen het aanpassen van roosters van universiteiten en hogescholen.

Morgen houden studenten het Nederlands Kampioenschap treinreizen tijdens de spits. Daarmee willen ze protesteren tegen het idee om de roosters van universiteiten en hogescholen aan te passen.

'Dit zal de nekslag zijn voor veel studenten die ’s avonds een baan hebben om hun opleiding te betalen na de afschaffing van de studiefinanciering', menen de initiatiefnemers van de petitie.

Spitstreinen
NS-topman Roger van Boxtel roerde het onderwerp aan, maar het plan is al bijna
twee jaar oud. De politiek en de ov-bedrijven zouden het aantal reizigers graag iets meer spreiden over de dag om de drukke spitstreinen te ontlasten. Ze hopen dat iets meer studenten buiten de spitsuren gaan reizen.

Daartoe zouden hogescholen en universiteiten hun roosters moeten aanpassen. De vier partijen die de basisbeurs hebben afgeschaft (regeringspartijen VVD en PvdA samen met D66 en GroenLinks) verwachten dat de ov-studentenkaart tweehonderd miljoen euro goedkoper wordt als studenten iets vaker in de daluren gaan reizen.

Sommige onderwijsinstellingen willen wel meewerken, zoals de Hogeschool Utrecht, maar andere niet, zoals de Hogeschool Rotterdam en de Universiteit Twente. De meeste onderwijsinstellingen houden de boot af, zoals de Universiteit en Hogeschool van Amsterdam, de Radboud Universiteit Nijmegen, de Universiteit Utrecht en Wageningen Universiteit.