Survivalgids voor HU-eerstejaars

Rust en koffie: 10 chille studieplekken voor HU’ers

Foto: Noa Wammes

Studeren in je mini-studentenkamer, wegkwijnend van eenzaamheid? Leren tussen ouders in op de bank? Dat wil je niet. Daarom: de tien beste studieplekken voor HU’ers. Van onbeperkt koffie tot schaken met oude mannetjes.

1. HU-bibliotheken

Saai, maar wel een must in dit lijstje. De HU heeft een bibliotheek op Padualaan 99 met 418 stille studieplekken. Ook zijn er vaste pc’s voor als je laptop niet werkt. Tijdens tentamenperiodes kun je een studeerplek reserveren via het reserveringssysteem van de HU. Ook in HU Amersfoort heb je een bieb, met 62 studieplekken. 

2. HEMA

Studeren terwijl je mondhoek druipt van het sap van een echte rookworst? Echt HEMA. Plof met je studieboeken bij de HEMA neer. Niet in de schappen, maar in het restaurant. Kun je tijdens je pauze ook nog een tompouce eten. 

3. Blok van kunststof

Tussen Heidelberglaan 7 en Heidelberglaan 15 kun je buiten studeren in een blok van kunststof. Lekker in de frisse lucht en het zit beter dan je denkt. Tip: kijk goed waar je gaat zitten. Je loopt risico op koffievlekken of vastgeplakte kauwgom.

Foto: Noa Wammes

4. Het Gegeven Paard

Het Gegeven Paard bij TivoliVredenburg is overdag een fijne studeerplek. Er is goede wifi en er zijn grote tafels met veel stopcontacten. Honger als een paard? Je kunt er ook eten. Nadeel: om 16.40 moet je wegwezen, maar dat is gelukkig de ideale tijd om een drankje te gaan doen. 

5. Botanische Tuinen

Studeren tussen de rupsen en berenklauwen. Je kunt in het café studeren en koffies bestellen, maar je kunt ook op een kleedje in het gras zitten. Bomen knuffelen. Tijdens je studiepauze maak je een rustgevende wandeling. HU’ers krijgen gratis toegang tot de Botanische Tuinen. 

6. Science Cafés

Een bakje koffie voor één euro en al je studiegenoten in de buurt. Klap je laptop open bij een van de Science Cafés. De Hide Out, Proeflokaal en Het7de zijn doordeweeks fijne plekken om te werken. Het kan er wel wat gezellig worden (alcohol na 16:00), dus niet geschikt voor mensen die snel zijn afgeleid.

7. Trein

Gebruik je studenten-OV en creëer je eigen studeerplek. Neem plaats in de stiltecoupé, geniet van de koeien in het Nederlandse landschap en pak je laptop op schoot. Tip: doe dit niet in de spits. Nog een tip: drink niet teveel water (want de wc’s zijn niet zo schoon).

8. Bieb Neude

Een favoriet onder veel HU-studenten. Mooi interieur, prachtige balustrades en hoge ramen. In de pauzes kun je een schaakspel lenen en een potje spelen met een zestigjarige man. Die zit daar ook. Waarschuwing: deze locatie is heel populair, dus er staat rond 9.00 wel een rij om binnen te komen. 

9. Onbeperkt koffie

Stuiteren van de cafeïne? In het café in de Stayokay op de Neude kun je studeren, maar ook drinken: voor 9 euro koop je een mok die je onbeperkt mag vullen met koffie en thee. Als bieb Neude vol zit, kun je hierheen verkassen. 

10. Bunkers

Café Keet heeft bunkers, waar gasten zowel boven- als onderin kunnen plaatsnemen. Je raakt hier niet afgeleid door de buren, omdat je lekker afgesloten aan het studeren bent in je eigen hokje. Het ziet er mooi uit, kijk maar: