Columns

Sex

Natuurlijk is er een verschil tussen jongens en meisjes. De allerkleinsten hebben dat niet door; ze gaan ’t als peuters ineens zien, maar besteden er geen aandacht aan. Als ze gaan puberen kijken ze hun ogen uit. Dat doen ze over de hele wereld, al verschilt het per cultuur. Het woord sex trekt snel de aandacht van mensen die kunnen lezen. Er wordt graag, soms in het geheim, over gesproken.

Er zijn ethische verschillen, zoals de één-kind politiek in China, het je voor geld laten steriliseren in India. En aan de andere kant de Italiaanse gynaecoloog die eerst zei mensen te kunnen klonen en nu ook oude(re) vrouwen kinderen laat krijgen. Denk aan het verbod op condoomgebruik door de paus, dat vrouwen van de Taliban alleen maar hun ogen mogen laten zien door een gaasje. Het mogen ‘bezitten’ van meer vrouwen in Afrika, als je ze maar goed onderhoudt.

Vrouwen krijgen in Italië gemiddeld 1,6 kind, terwijl ze 2,1 kind moeten krijgen om de bevolking een beetje op peil te houden. Bij vrouwen van begin dertig is het kinderaantal zelfs 1,4. Terwijl vroeger veel kinderen hebben een levensverzekering was. De wereld verandert, verschillen in cultuur en sexen blijven, net als het woord SEX de aandacht blijft trekken.