Nieuws

Spiksplinternieuw en heel transparant: Heidelberglaan 7

Wie de (zeer nabije) toekomst van de HU wil zien, moet vooral even binnenlopen bij de Heidelberglaan 7. Sinds een week wordt daar lesgegeven en sinds vandaag is ook de Spar University HU er geopend.

In de komende jaren zullen ook veel andere HU-faculteiten en instituten opnieuw worden gehuisvest. Heidelberglaan 7 is de eerste die volledig volgens het nieuwe huisvestingsconcept is gebouwd. Tot een jaar geleden was dit het domein van de faculteit Maatschappij & Rechten, nu zit de faculteit Gezondheidszorg er, samen met het Institute for Life Sciences and Chemistry. 

De mix van instituten, niet per se gebonden aan een zelfde faculteit, hoort bij de nieuwe huisvestingsfilosofie. Net zoals de instituutspleinen waar medewerkers en studenten door elkaar kunnen zitten, om alleen te werken of samen te overleggen. Op sommige plekken gebeurt dat al, andere pleinen worden (nog) voornamelijk bezet door medewerkers.  

Studieverenigingen
De nieuwe huisvesting betekent ook dat niet per se een Sodexo-bedrijfsrestaurant de lunch verzorgt. Bij de FG zit er nu een
mini-Spar, die officieel Spar University HU heet. En het eigen café, sciencecafé het 7de genaamd, wordt gerund door de studieverenigingen Paramedus en Uranymus. 

Ook nieuw: de gescheiden afvalinzameling, voor papier, gft en ander afval. Waarbij wel de ‘eigen’ afvalbakken zijn verdwenen. Die passen immers niet in het concept van flexwerkende medewerkers, die elke dag een eigen werkplek moeten zoeken in stilteruimtes, treincoupe-achtige ruimtes of grote ronde tafels. 

Heel veel glas
Wat bovenal opvalt: de
heel grote transparantie. Dat betekent in de praktijk: heel veel glas, van de vloer tot aan het plafond, liefst over de volle breedte van klaslokalen en projectruimtes. Prachtig, wie het gebouw binnenstapt via de Heidelberglaan en een ruime ‘straat’ voor zich ziet, doorlopend tot aan de Cambridgelaan. Het oog valt direct op gymzaal, fitnessruimte en een bijna museaal aandoend laboratorium. 

Maar al die transparantie is ook behoorlijk wennen. Bij sommige lokalen hebben medewerkers al vellen papier aan de ramen geplakt, ter verovering van een tikje privacy. Wellicht wordt daar nog niet-transparant plastic aan de ruiten geplakt. Het telt vast als leergeld voor de volgende huisvestingsprojecten. 

(Bij de foto: de Spar University HU ging op maandag 7 september van start)