Interview

Stagelopen bij de Efteling: ‘De coronacrisis is een rollercoaster geweest’

Normaal gesproken is de Efteling 365 dagen per jaar open. Het was dan ook een enorme klap toen het attractiepark half maart zijn deuren moest sluiten. Rogier Snel, tweedejaars Eventmanager, is op dat moment net begonnen aan zijn afstudeerstage.

‘Het is natuurlijk niet leuk om te zeggen, maar de coronacrisis is ook heel leerzaam geweest. Er kwam zoveel op me af en ik moest constant schakelen. Deze tijd was echt een rollercoaster.’

Toch is Rogier Snel (21) blij dat het leven in de Efteling langzaam terugkeert. ‘Dagelijks mogen wij nu een vast aantal gasten verwelkomen. Veel mensen zijn blij om weer iets leuks te doen en om er even uit te zijn. Het is nog steeds leuk hier, maar er zijn wel overal regels en instructies bijgekomen. Ik heb zelf ook even door het park gelopen en het is een andere ervaring dan eerst. Zomaar nonchalant rondsjokken is er vanwege de verplichte looproutes niet meer bij.’

Tweede stage

Rogier studeert Ad Eventmanager aan de HU in Amersfoort. Als sluitstuk van deze tweejarige opleiding begon hij in februari aan zijn stage bij de Efteling. ‘Ik heb hier ook stage gelopen toen ik nog op het mbo zat. Gelukkig kon ik terugkomen. Het begon te kriebelen; ik had zin om hier weer aan de slag te kunnen,’ vertelt Rogier. Ditmaal kwam hij terecht op de afdeling Meetings & Events. ‘Jaarlijks organiseert die honderden zakelijk evenementen en ik werk daar als stagiair-projectmanager aan mee.’

De eerste weken van Rogiers stage zien er normaal uit. Vier dagen per week zit hij op kantoor. ‘Bij zakelijke evenementen zijn wij de spil in het web. Als er vanuit een bedrijf een aanvraag binnenkomt, zetten wij die uit bij alle afdelingen. Het gaat bijvoorbeeld om de techniek, entertainment en catering. Wij zijn bij de voorbereiding en tijdens het evenement ook aanwezig, als vast gezicht voor de opdrachtgever.’

Uitstel

Maar dan breekt maart aan. Vanaf het begin van die maand begint het thuiswerken, twee weken later sluiten de hotels en het park. Half april hakt hij de knoop door: hij stelt zijn stage uit tot september. ‘Ik had deze maanden wel door kunnen gaan, maar dan had ik veel minder geleerd.’

De beslissing om zijn stage uit te stellen, betekent ook dat Rogier langer over zijn studie doet. ‘Dat vond ik lastig. Ik heb altijd keihard gewerkt om goede cijfers te halen, dus deze uitloop past niet bij mij. Aan de andere kant: het is misschien helemaal geen nadeel om wat later klaar te zijn met studeren. Als je in september al de arbeidsmarkt op gaat, zeker in deze sector, is het maar de vraag of je snel een baan vindt.’

Contact met collega’s

De Efteling is volgens de richtlijnen weer open en de laatste persconferentie biedt voor het attractiepark een behoorlijke verruiming van de coronamaatregelen. Toch is het bij de afdeling Meetings & Events voorlopig nog stil. Rogier: ‘Tot september ligt alles plat. Daarna gaan we kijken wat de mogelijkheden zijn. Achter de schermen zijn we al druk bezig met het ontwikkelen van creatieve ideeën. Er mogen weer evenementen georganiseerd worden, maar met de anderhalvemeterregel en vaste zitplekken blijft dat lastig.’

Hoewel Rogier nu officieel geen stageloopt, blijft hij wel betrokken bij de Efteling en zijn afdeling. ‘Ik klap af en toe mijn laptop open en houd alles zoveel mogelijk bij. Dan ben ik in september in ieder geval goed op de hoogte.’

Op de vraag of de student Eventmanager zin heeft om weer te starten, hoeft hij niet lang na te denken. ‘Ik heb ontzettend veel zin om weer te beginnen,’ roept hij. ‘Vooral omdat ik mijn collega’s en opdrachtgevers dan weer zie, dat heb ik het meest gemist.’

Lees ook:
Stagelopen in de festivalwereld: ‘Zoeken naar het festivalgevoel thuis’