Kort

Stagetekorten mbo-studenten met ruim 10.000 verder gedaald

De cijfers van stage- en leerbaantekorten voor mbo-studenten laten sinds de hoogste piek eind januari (22.687) een voortdurende daling zien. Uit de nieuwste cijfers van Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) blijkt dat momenteel 12.209 van de in totaal ruim 507.000 mbo-studenten op zoek zijn naar een geschikte stage of leerbaan. Hiermee is het percentage studenten dat een stage of leerbaan zoekt onder de 3 procent van het totale aantal mbo-studenten gekomen. 

De grootste daling van de tekorten was zichtbaar in de regio’s Rijnmond, Midden-Utrecht, Groot Amsterdam, Rijk van Nijmegen en Haaglanden. In sommige sectoren, zoals bij kappers en schoonheidsspecialisten, was zichtbaar dat de versoepelingen van de coronamaatregelen begin maart een positief effect hadden op het aantal beschikbare stageplekken. 

Hoewel stagetekorten zijn gedaald, zijn nog steeds ruim 12.000 mbo-studenten op zoek naar een stage of leerbaan. Daarom roept SBB bedrijven op om in deze moeilijke tijd erkend leerbedrijf te worden en stages en leerbanen aan te bieden.