Nieuws

‘Stem en win!’

Sterk staaltje democratie aan Avans Hogeschool. Een kandidaat voor de medezeggenschapsraad verloot een iPod onder zijn kiezers. Moeten ze wel even bewijzen dat ze op hem gestemd hebben.

Eerstejaars student accountancy Timothy Zijlstra hoopt dat mensen hem een plaats in de medezeggenschapsraad gunnen, zegt hij tegen hogeschoolkrant Punt. “Er zit ook een beloning aan vast als je op mij stemt”, voegt hij daaraan toe.

Mensen die vandaag, morgen of overmorgen op hem stemmen, moeten een printscreen maken en die aan hem opsturen. Want als Zijlstra in de raad komt, geeft hij een “splinternieuwe iPod” aan één van zijn stemmers.

“Je kunt je afvragen of het te ver gaat”, erkent een woordvoerder van Avans Hogeschool. “De verkiezingscommissie heeft besloten het niet te verbieden. Het is op zich een goede zaak dat er aandacht is voor medezeggenschap. Er staan ook wel eens studenten potloden uit te delen.”

De reacties onder het interview zijn niet bepaald lovend. “Als je bijdrage net zoveel inhoud heeft als je promotie zal je geen goede kandidaat zijn”, schrijft iemand. Een ander vraagt zich af of iemand op deze manier stemmen mag kopen.