Columns

Stemadvies

Vandaag gaan we uiteraard massaal naar de stembus. Wát te stemmen blijken we steeds moeilijker te vinden. Vandaar hier en nu een stemadvies.

VVD? Nee dus. De leider van deze lyonsclub is de veertig gepasseerd, is nog maagd (aldus de Story die ik toevallig bij de tandarts las) en woont bij mama. Dat betekent dat Nederland geregeerd wordt door mama Rutten. Steradent, spruitjesgeur, warme kruiken en gebreide truien. Geen VVD dus.

CDA dan? Dacht het niet. Elke partij die een religie als basis heeft moet gaan collecteren voor Libië of zo en zich niet met politiek bemoeien. Scheiding kerk en staat is essentieel voor een democratie, daar geloof ik heilig in.
Hiermee dus tegelijkertijd een negatief stemadvies voor alle andere religieuze partijen, zoals SGP, CU, GPV en de Partij voor de Dieren.

PvdA dan? Kom op mensen, even je gezonde verstand erbij houden. De vorige leider van deze zich socialisten noemende partij (ene W. Bos) stopt om financiële redenen met politiek, gaat nu 8 ton verdienen met een vierdaagse werkweek en vertelt ons bijna huilend dat ie voor z’n gezin kiest. Nog zo’n grootverdienend staatsman (Kok, die ja) verdient met zijn commissariaten al jaren meer dan Bos. Zo’n PvhKzjakb) (Partij van het Kapitaal zolang je anderen kunt belazeren) is je stem niet waard.

Groen links is toch oké? De discussie over de politiemissie naar Afghanistan gemist zeker? Nog nooit zo’n vertoning van Sap-gehijg naar macht en ik-wil-mee-spelen gezien. Was onder haar voorgangster (ik ben haar naam vergeten) vast niet gebeurd. Groen links gaat naar het zand van Afghanistan en wordt Geel Links. Dat je het snap: geen stem voor Sap.

D’66 dan, als redelijk alternatief? Zou ‘k niet doen. Deze partij scoort alleen bij de gratie van het zoveelste wel leuke en goedgebekte mannetje en bij mensen die zich wel kunnen vinden in de ondraaglijke leegheid van standpunten. D’66 was een leuke partij, maar had opgeheven moeten worden in ’67.

Dan wordt het dus de SP? Tuurlijk, ook om te lachen is….. natuurlijk stem je geen SP; een partij die een tomaat als logo heeft en niet veel meer dan “protest, protest” roept is misschien ludiek, maar is natuurlijk nauwelijks serieus te nemen. Roemer als prins carnaval, oké, maar verder ook niet.

Rest de PVV. Dus. Nou, niet dus. Dus. En daar zeg ik verder alleen dit over. Klik even op de website van de PVV, werp eerst een blik op dat zielige vogeltje dat in rood-wit-blauw de pagina ontsiert, wacht even op wat foto’s van fractieleden (brrr) en lees vervolgens even wat headlines (kost je maar 1 minuutje) en je weet het al: nee tegen PVV; PVV weg ermee; stuur de M.E. naar de PVV; PVV door de plee, of bedenk zelf maar iets. PVV, nee! Dus.

Tot slot wil ik iedereen oproepen te gaan stemmen: maak gebruik van dit democratisch voorrecht!

(ps: naam en foto van de blogger zijn veranderd vanwege mogelijke bedreigingen gezien deze stemadviezen)