Studie & Vooroordelen

Student Chemische Technologie: ‘Ik hoef het moleculaire stelsel niet uit mijn hoofd te leren’

Illustratie: Marie van der Donk

Over vrijwel iedere opleiding bestaan vooroordelen. Welke zijn dat en hoe ga je ermee om? Deze week de studie Chemische Technologie. Op Instagram vroegen we jullie: waar denk jij aan bij deze opleiding? De antwoorden: ‘Pittige studie’, ‘Veel lezen’, ‘Een soort scheikunde’, ‘Witte labjassen en pruttelende reageerbuisjes’, ‘Kennen het moleculaire stelsel uit hun hoofd’, ‘Innovatief’, ‘Grote baankans, veel geld’ en ‘Een beetje nerdy’.

Derdejaars student Stefan Raben (19) reageert.

Ervaar jij de opleiding als pittig?
‘Als ik vertel dat ik Chemische Technologie studeer, kijken mensen me vaak met grote ogen aan. Het is een pittige opleiding, maar het is goed te doen. Ik denk dat het niveau iets hoger ligt dan bij de gemiddelde hbo-opleiding.’

Moet je veel lezen voor de opleiding?
‘Ik moet af en toe wetenschappelijke artikelen lezen, maar ik zit niet continu met mijn neus in de boeken. Je hoeft denk ik niet meer te lezen dan bij andere hbo-opleidingen. Het is bij Chemische Technologie belangrijker dat je dingen begrijpt en verbanden ziet.’ 

Is Chemische Technologie een soort scheikunde?
‘Chemie is de rode draad – het zit ook in de naam van de opleiding – maar er komt ook veel natuurkunde, wiskunde en een beetje biologie bij kijken. Duurzaamheid en milieu zijn belangrijke thema’s, het komt in elk vak terug. De studie is erg breed. Je kunt terecht komen in verschillende sectoren, zoals de biotechnologie of farmaceutische industrie. Je werkt vaak samen met mensen uit verschillende vakgebieden, bijvoorbeeld chemici, bedrijfskundigen en mensen in de fabriek. Veel dingen die je gaat doen, hebben met verduurzaming en procesverbetering te maken. De charme van deze opleiding is dat je alle kanten op kan.’ 

Witte labjassen met pruttelende reageerbuisjes is dus geen compleet beeld?
‘Ik ben regelmatig in het lab bezig, maar ik ben persoonlijk geen labrat. In het eerste jaar volgde we vakken samen met de opleiding Chemie, toen was ik meer in het chemisch lab te vinden. Nu word ik voorbereid op het werken in de industrie en ben ik bezig met experimenten gerelateerd aan fabrieksprocessen.’ 

Ken je het moleculaire stelsel uit je hoofd?
‘We hebben het regelmatig nodig, maar ik ken het niet uit mijn hoofd. Als dat zou moeten, kan ik mijn borst natmaken. Nee hoor, ik zoek het altijd even op als ik het nodig heb. Veel dingen in deze opleiding hebben meer te maken met begrijpen. Je hoeft ze niet van uit je hoofd te kennen.’ 

Moet je innovatief zijn voor deze opleiding?
‘Er wordt wel een bepaalde creativiteit van je gevraagd. Vooral in de fase waarin je zelf onderzoeken mag indelen en inrichten. Daarbij komt het innovatieve gedeelte naar voren. Toen ik stageliep bij 4PET recycling, een bedrijf dat petflessen en pet-voedselverpakkingen recyclet tot nieuwe grondstof, hielp ik mee bij het verbeteren van dit recycleproces. Ik kwam erachter dat ze 140.000 euro per jaar konden besparen op het proces; de verbetering was ook nog beter voor het milieu. Dat waren twee vliegen in één klap. Als je dat soort dingen vindt, denk ik: hier doe ik het voor.’

Heb je een grote baankans?
‘Toen ik aan de opleiding begon, werd verteld dat de baankans 95 procent is. Ik ken geen verhalen van mensen die niet aan een baan zijn gekomen.’

En ga je daarbij veel geld verdienen?
‘Het bruto startsalaris ligt rond de 2500 euro per maand en kan snel oplopen tot 3500 euro per maand. Dat gemiddelde ligt hoger dan bij de gemiddelde hbo-opleiding (2300 euro per maand, red).’ 

Zijn jullie nerdy?
‘Er worden regelmatig chemische grapjes gemaakt, maar nerdy wil ik niet zeggen. Bij nerds hoor je vaak dat die niet sociaal onderlegd zijn. Bij deze opleiding zijn mensen juist sociaal en gezellig. Je zult in het bedrijfsleven met meerdere mensen moeten samenwerken. Ik denk dat studenten daarom ook voor deze studie kiezen, het is in ieder geval waarom ik voor de opleiding heb gekozen.’ 

Wat ga je doen na opleiding?
‘Dat ga ik nog bekijken als ik bezig ben met afstuderen. Ik wil me verdiepen in een aantal masters, omdat ik nog vrij jong ben als ik afstudeer. Maar ik kan net zo goed blijven hangen bij een bedrijf waar ik het naar mijn zin heb.’

Waarom ben je deze opleiding gaan doen?
‘Ik was geïnteresseerd in scheikunde en natuurkunde, maar ik vond mezelf niet bij de opleiding Chemie passen. Ik ben naar de open dag van Chemische Technologie gegaan en werd daar meteen enthousiast, het voelde goed. Ik vind het duurzame aspect en de grote industriële processen mooi. Tot nu toe is het voor mij een goede keuze geweest.’

Ook interessant: Soja: een milieuvriendelijke vervanger van een stukje vlees?