Studie & Vooroordelen

Student CMD: ‘We zijn écht niet alleen aan het tekenen en knutselen’

Illustratie: Marie van der Donk

Over vrijwel elke opleiding bestaan vooroordelen. Welke zijn dat en hoe ga je ermee om? Deze week de studie Communication and Multimedia Design (CMD). Op Instagram vroegen we jullie: waar denk jij aan bij deze opleiding? De antwoorden: ‘Heel creatief’, ‘Soort kunstopleiding’, ‘Makkelijke pretstudie’ , ‘Knutselen’, ‘Veel vrouwen’, ‘Studenten dragen gekke kleding en zijn heel extravert’ en ‘Geen werk’. 

Tweedejaars student Nygel Libiee (28) reageert.

Moet je heel creatief zijn voor de studie CMD?
‘Het is wel handig. Tijdens de opleiding wordt gevraagd om ‘outside the box’ te denken en je moet veel dingen ontwerpen. Zelf ben ik best creatief. Ik heb hiervoor fotografie gestudeerd en wilde nog doorstuderen om iets met mijn creatieve mindset te doen.’ 

Is het dan een soort kunststudie?
‘Nee, dat is echt anders. Een kunstopleiding is heel selectief en daarbij gaat het om een kunstwerk. Bij CMD moet je ook creatief denken, maar het gaat verder dan dat. Producten die je maakt, moeten toepasbaar zijn en maatschappelijk verantwoord. Ook werk je vaak voor een opdrachtgever. Veel mensen weten niet wat CMD is. Ik leg het vaak uit als een creatieve vorm van hbo-ICT. Je houd je bezig met branding, applicaties maken, dingen voor gebruikers ontwerpen en video’s of posters maken.’ 

Vind je het een makkelijke pretstudie?
‘Ik vind het persoonlijk niet heel pittig, maar je moet er veel tijd in stoppen. Ik heb als voordeel dat ik hiervoor fotografie heb gestudeerd en al een marketing en communicatie opleiding heb gedaan. Ik heb hierdoor veel voorkennis, bijvoorbeeld over programma’s van Adobe zoals Photoshop. Dat scheelt.’ 

En ben je de hele dag aan het tekenen en knutselen?
‘Dit hoor ik vaak, maar het is niet zo. Illustreren hoort er soms bij en we moeten vaak prototypes maken, dat zou je knutselen kunnen noemen. Maar CMD is zoveel meer dan dat.’ 

Zit je met alleen maar vrouwen in de klas?
‘Ik denk dat ongeveer 6 op de 10 studenten vrouw is. Dat valt dus mee. Ik denk dat er meer vrouwen zijn omdat CMD in Utrecht erg gericht is op de creativiteit. Andere CMD-opleidingen in het land zijn technischer. Die creativiteit trekt denk ik meer vrouwen aan.’ 

Wat voor type studenten studeren CMD? Zijn ze heel extravert? En hebben ze bijzondere kleding aan?
‘Het beeld dat mensen hebben is dat de studenten altijd met een skateboard rondlopen, gekke kleding aan hebben en dat ze er heel kunstzinnig uitzien. Dat is niet zo. Dé CMD student bestaat niet. Ik loop vaak ook gewoon in een spijkerbroek met een wit shirt. Ik draag dan wel opvallende sneakers. Een ander dost zich helemaal uit. Het verschilt per persoon. Zelf ben ik ook niet per se heel extravert, maar ook niet introvert. Ik zit ertussenin.’ 

Ben je bang dat er weinig werk te vinden is als je bent afgestudeerd? Hoe zie je de toekomst?
‘CMD is zo breed, dus dat komt goed. Je kunt meer de technische kant op, of juist meer de creatieve kant zoals werken bij een designbureau. Ik wil zelf meer de UX-UI kant op, dat is vrij technisch. Daarbij ben je bezig met de voor- en achterkant van een app. Maar aan de andere kant vind ik branding, concepten en visuele dingen uitwerken ook heel leuk. Gelukkig heb ik nog even om daarover na te denken.’ 

Wat vind je van alle vooroordelen?
‘Ze bestaan en sommige heb ik vaker gehoord, maar als je meer onderzoek doet, kom je erachter wat wél en niet klopt. Er zit een diepere laag achter.’