Studie & Vooroordelen

Student Farmakunde: ‘Iedereen denkt dat ik apotheker word’

Illustratie: Marie van der Donk

Over vrijwel elke opleiding bestaan vooroordelen. Welke zijn dat en hoe ga je ermee om? Deze week de studie Farmakunde. Op Instagram vroegen we jullie: waar denk jij aan bij deze opleiding? De antwoorden: ‘Medicijnen ontwikkelen’, ‘Apothekers’, ‘Voor hele slimme studenten’, ‘Vrouwen’, ‘Gezonde studenten die nooit feesten’ en ‘Stiekem medicijnen voor jezelf fixen’.

Tweedejaars student Kimberly Quispel (22) reageert.

Ontwikkel je medicijnen?
‘Nee. Weinig mensen weten wat de studie Farmakunde inhoudt. Het is een brede opleiding, maar medicijnen ontwikkel ik niet.’

Word je apotheker?
‘Ook niet. Dit denken veel mensen, maar dat is een compleet andere, universitaire, studie. Ik word farmakundige en we houden ons meer bezig met gezondheidsvoorlichting, bedrijfsvoering, kwaliteitsmanagement en farmacologie. Bij dat laatste leer je wel over medicijnen en hoe ze werken, maar op een heel ander niveau dan als apotheker. Een apotheker weet er echt alles van, ontwikkelt ook medicijnen en mag ze verstrekken. Wij mogen dat niet. Een simpele uitleg voor Farmakunde is dat we alles in de farmaceutische industrie doen, behalve medicijnen ontwikkelen en onderzoeken.’

Moet je heel slim zijn voor de opleiding?
‘Voor deze opleiding hoef je niet per se veel slimmer te zijn dan voor andere hbo-studies. Alle hbo-studies zijn wel pittig. Je moet vooral gemotiveerd zijn. Ik ben dat zelf heel erg. Ik houd alles goed bij en besteed veel tijd aan mijn studie, dus dan is het goed te doen. Online onderwijs maakt het wel pittig, doordat je meer op jezelf aangewezen bent. Maar daar heeft iedereen nu last van.’

Zit je alleen met vrouwen in de klas?
‘Ja, alleen maar. Helaas. Ik heb hiervoor Verpleegkunde gedaan en daar was dat ook zo. Ik denk dat de zorg vrouwen meer aanspreekt dan mannen. Dat komt misschien ook door het stereotype dat er omheen hangt. Dat is jammer, want bij Farmakunde zou juist de bedrijfskundige kant van de studie veel mannen aanspreken.’

Ben je zelf super gezond? En feest je nooit?
‘Ik denk dat bij alle zorggerelateerde opleidingen mensen veel bezig zijn met gezondheid, omdat het je interesseert. Bij mij is dat ook zo, ik eet redelijk gezond en ik sport. Maar het is absoluut niet zo dat ik nooit alcohol drink en alleen maar op groente leef.’

Fix je weleens stiekem medicijnen voor jezelf, tijdens stages bijvoorbeeld?
‘Nee, nee, nee. Dat is verboden. Dan heb je écht een groot probleem.’

Waarom sprak Farmakunde je aan?
‘Ik deed hiervoor Verpleegkunde, maar ik ben gestopt na drie jaar. De zorg vond ik interessant, maar het praktijkdeel vond ik mentaal erg heftig. Het is heel stressvol en de druk op de werkvloer is hoog. Thuis kon ik dingen slecht van me afzetten. Ik besloot om Farmakunde te doen, omdat deze opleiding meer over de zorg ‘achter de schermen’ gaat. Het analyseren van processen en het stukje farmacologie, dat is mijn passie.’

Wat wil je na je studie gaan doen?
‘Ik ga richting bedrijfskunde of kwaliteitsmanagement, maar verder heb ik er nog geen concreet idee over.’

Wat is je advies aan de mensen met deze vooroordelen?
‘Je kunt je beter verdiepen in de opleiding, dan zie je wat het echt is. Veel mensen nemen die moeite niet. Sommige mensen denken soms zelfs dat ik een boerenopleiding doe. Farmakunde, doet ze denken aan het Engelse woord farm. Dat slaat natuurlijk nergens op.’