Studie & Vooroordelen

Student Fysiotherapie: ‘Iedereen wil proefpersoon zijn voor massages’

Illustratie: Marie van der Donk

Over vrijwel elke opleiding bestaan vooroordelen. Welke zijn dat en hoe ga je ermee om? Deze week de studie Fysiotherapie. Op Instagram vroegen we jullie: waar denk jij aan bij deze opleiding? De antwoorden: ‘Sportief’, ‘Gezond’, ‘Doeners, geen denkers’,  ‘De persoon bij wie je vraagt waarom je been pijn doet’, ‘Ze hebben zelf nooit blessures’,  ‘Sociaal’ en ‘Ze kunnen lekker masseren’.

Tweedejaars student Sara Jansen (18) reageert.

Ben je heel sportief?
‘Best wel. Ik doe waterpolo en wedstrijdzwemmen. Ik vind het leuk om lekker bezig te zijn en te bewegen. Maar héél sportief zijn is geen must. Je moet interesse hebben in sport, het lichaam en de spieren.’ 

En ben je heel gezond?
‘Ik leef zoals de meeste mensen van mijn leeftijd. Ik ben wel bezig met mijn lichaam en gezondheid en ik weet ook wanneer je wel of niet gezond bent, maar ik laat een biertje niet staan. De meeste anderen studenten zijn hetzelfde, ze willen vaak gewoon het echte studentenleven meemaken.’ 

Zijn de meeste studenten Fysiotherapie echte doeners? En minder denkers?
‘Ja. De meeste studenten willen gewoon lekker aan de slag. Ik vind zelf de theorie ook minder leuk, ik leer juist heel erg van het toepassen in de praktijk. In de zorg leer je veel door het te doen. Ik wist zelf al lang dat ik Fysiotherapie wilde studeren omdat ik iets wilde doen waarbij je mensen helpt, maar ik wilde geen ‘verzorgend’ werk doen zoals verpleegkundige. Fysio sprak me dus heel erg aan.’ 

Komen veel vrienden naar je toe met klachten en blessures?
‘Best vaak. Ze hebben bijvoorbeeld last van hun kuit en vragen mij wat het is. Ik zeg dan dat ze zelf naar de fysio moeten gaan, ik weet nog niet alles. En ik heb ook geen zin om op een verjaardag daarmee bezig te zijn, dan heb ik iets anders te doen.’ 

En heb je zelf nooit blessures?
‘Ik weet hoe je blessures kan voorkomen en ik heb sterke spieren, maar je kunt altijd door je enkel gaan. Je kunt het niet altijd voorkomen, dus het is niet zo dat je nooit meer geblesseerd raakt. Het is wél fijn dat ik weet hoe ik het zelf op kan lossen.’ 

Moet je sociaal zijn als je Fysiotherapie gaat studeren?
‘Dat is wel handig. Je moet je praatje klaar hebben en niet verlegen zijn. Je gaat de hele dag cliënten zien die je niet goed kent en daarmee moet je een vertrouwensband opbouwen. Gelukkig ben ik een makkelijke prater, dus dat komt wel goed.’

En kun je inderdaad lekker masseren?
‘Je leert masseren, maar fysio is zoveel meer dan dat. Je doet het maar af en toe. Mensen vragen ook heel vaak of ze proefpersoon mogen zijn.’ 

Wat wil je na de studie gaan doen?
‘Ik hoop door te groeien tot kinderfysiotherapeut. Of misschien ga ik de revalidatiekant op. Ik heb nog twee jaar studie te gaan, dus ik hoop dat het dan duidelijker wordt. Na mijn hbo ga ik ook sowieso nog een master doen, dus ik heb nog genoeg tijd om na te denken.’