Studie & Vooroordelen

Student Integrale Veiligheidskunde Esra over vooroordelen: ‘Nee, ik word geen beveiliger’

Illustratie: Marie van der Donk

Over vrijwel elke opleiding bestaan vooroordelen. Welke zijn dat en hoe ga je daarmee om? In deze serie beginnen we met Integrale Veiligheidskunde (IVK). Op Instagram vroegen we jullie: waar denk jij aan bij deze opleiding? De antwoorden: ‘Je wordt beveiliger’, ‘Stoere mannen’, ‘Je wordt BOA’ en ‘Wat kán je ermee, je wordt toch geen politie?’. Eerstejaars student Esra Zijderlaan (18) reageert. 

Word je beveiliger of BOA?
‘Dat hoor ik héél vaak. Té vaak. Ook als ik uitleg wat IVK is en dat het dus heel breed is, trekken ze nog steeds vaak die conclusie. Je kunt inderdaad beveiliger of BOA worden, maar dat komt niet veel voor. Als je dat wil doen, is daar een andere mbo-opleiding voor.’

En zijn er veel stoere mannen?
‘Er zijn iets meer mannen dan vrouwen, maar dat valt erg mee. Ik denk dat de verhouding 40-60 is. En stoer? Er zijn wel veel mensen die een stoer beroep willen doen zoals bij de politie of bij defensie, maar uiteindelijk gaat maar een klein deel dat doen. Er zijn ook mensen die gewoon veiligheidsadviseur bij een gemeente willen worden.’

Wat voor vooroordelen hoor je zelf veel?
‘Veel mensen denken dat het een relatief makkelijke studie is. Dat valt best tegen. Je hoeft niet een enorme studiebol te zijn, maar makkelijk is het zeker niet.’

Artikel loopt door onder foto.

Waarom heb jij gekozen voor Integrale Veiligheidskunde?
‘Ik wil heel graag bij de politie. Ik was 17 toen ik wilde beginnen met studeren, maar voor de politie moet je 18 jaar zijn. Daarom begon ik met IVK. Dat is al een stap in de richting.’

Wat leer je nou wél tijdens deze studie?
‘Je leert vooral adviezen schrijven. Ik heb er net nog een ingeleverd. We moesten een evenement uitkiezen en ervoor zorgen dat het zo veilig mogelijk verloopt. Ook leren we over sociale veiligheid. Waarom wil iemand bijvoorbeeld een terroristische aanslag plegen en wat kun je ertegen doen? Als laatste leren we nog over fysieke veiligheid. Hoe kun je bijvoorbeeld een gebouw zo veilig mogelijk maken?’

Wat kun je er uiteindelijk mee?
‘De opleiding is heel breed. Je kunt bij de politie werken, je bezighouden met terrorisme of cybercriminaliteit of je gaat werken als veiligheidsadviseur bij een gemeente.’

En wat ga jij doen met IVK?
‘Ik weet het nog niet precies, maar het lijkt me het leukst om bij de politie te gaan. Al sinds ik 15 ben, kijk ik filmpjes over de politie, dat vind ik heel vet. Het lijkt me afwisselend werk waarbij je constant bezig bent. Je kunt mensen helpen, maar het is soms ook spannend. De ene keer sta je naast iemand die jou iets aan wil doen, terwijl de andere keer iemand je hulp nodig heeft. Waarschijnlijk wil ik hierna een master gaan doen, waarmee ik rechercheur word.’

Wat vind je van die vooroordelen?
‘Ik snap het wel. Het is een brede studie en daardoor is het moeilijk om uit te leggen wat het nou inhoudt. Maar ik denk wel dat mensen beter kunnen nadenken en beter kunnen luisteren. Vraag verder en trek niet te snel je conclusie.’