Studie & Vooroordelen

Student Leraar Frans: ‘We lopen niet allemaal met een baretje op’

Illustratie: Marie van der Donk

Over vrijwel iedere opleiding bestaan vooroordelen. Welke zijn dat en hoe ga je ermee om? Deze week de opleiding Leraar Frans. Op Instagram vroegen we jullie: waar denk jij aan bij deze opleiding? De antwoorden: ‘Talenknobbel’, ‘Lijkt op het vak Frans van de middelbare school’, ‘Altijd naar Frankrijk op vakantie’, ‘Worden docent’, ‘Hebben familie in Frankrijk’, ‘bourgondiërs’, ‘Modebewust’ en ‘Praten veel Frans en Nederlands door elkaar’.

Tweedejaars student Joris van Ooijen (20) reageert.

Hebben jullie een talenknobbel?
‘Ik was goed in talen op de middelbare school, behalve Duits, maar je hoeft geen talenknobbel te hebben. Het valt mee met het aantal woorden dat je moet stampen. Gevoel voor de Franse taal is wel handig.’

Lijkt de opleiding Leraar Frans op het vak van de middelbare school?
‘Ik vind van niet. Natuurlijk zijn we bezig met taalvaardigheid, spreken, luisteren, lezen, schrijven en daar horen het leren van woordjes en grammaticaregels bij. Maar we krijgen ook les in cultuur, literatuur en geschiedenis. Daarnaast worden we klaargestoomd als docent, dus veel les in pedagogiek en vakken over hoe je lessen voorbereidt. Veel daarvan zijn in het Frans. Dat vond ik in het begin heftig, maar ik kan het nu makkelijk volgen. De opleiding verwacht van ons dat we veel met de taal bezig zijn buiten de lessen om. Zelf werken aan grammatica die je moeilijk vindt en de taal zoveel mogelijk spreken en luisteren. Dat vind ik soms tegenvallen. De lessen die we krijgen, zijn niet genoeg om het juiste niveau te bereiken. Eigenlijk kun je het beste een half jaar naar Frankrijk gaan.’ 

Heb je familie in Frankrijk?
‘Ik niet. Er zijn veel studenten die uit Frankrijk komen en er gewerkt of gewoond hebben. Een aantal hebben Franse familie.’

Ga je altijd naar Frankrijk op vakantie?
‘Gek genoeg niet. Ik ben er een paar keer geweest. Door mijn opleiding ben ik wel van Frankrijk gaan houden, omdat je zo veel les krijgt over de cultuur, de mooie gebouwen en historische gebeurtenissen. Ik heb steeds meer de neiging om naar Frankrijk te gaan en heb een lijstje met dingen die ik graag wil zien. Versailles staat met stip op nummer één. Het heeft een rijke geschiedenis met de Franse koning en de paleistuinen zijn prachtig. Veel van mijn medestudenten hebben een favoriete streek of plaats. Als ik er nu een zou moeten noemen, zeg ik Straatsburg, aan de Duitse grens. De gebouwen zijn daar zo mooi, je krijgt het gevoel dat je in de Efteling loopt.’ 

Ben je een bourgondiër? 
‘De meesten van ons houden van de Franse keuken en van wijn. Wat ik het lekkerst vind? Macarons. Heerlijk.’ 

Zijn jullie allemaal modebewust?
‘Ik vind ons zeker modieus, maar of we modieuzer zijn dan andere opleidingen vraag ik me af. Ik denk dat het bourgondische meer bij ons past dan het modieuze. Ik heb bijvoorbeeld nog nooit iemand over de fashionweek in Parijs horen praten. Het is niet dat we ons Frans kleden ofzo, we lopen niet allemaal met een baretje op.’

Praat je veel Frans en Nederlands door elkaar?
‘Ja, we gooien veel Frans door het Nederlands heen. We zijn ook zo veel met de taal bezig. Ik heb vaak de neiging om mensen met ‘Bonjour’ te begroeten. Soms vinden mensen dat irritant, zo van: ‘begin je nu weer over dat Frans?’ Ik begrijp het enigszins, maar dit is gewoon mijn passie.’ 

Word je docent of kun je ook iets anders met de opleiding?
‘Er zijn vast andere banen die je kunt krijgen met deze opleiding, maar dat leeft bij ons niet. De opleiding bestaat qua vakken voor vijftig procent uit voorbereiding voor het docentschap. Als je geen leraar wil worden, maak je de opleiding denk ik niet af.’

Wat trok je aan in deze opleiding?
‘Ik wist al vroeg dat ik leraar wilde worden, maar niet per se voor het vak Frans. Ik moest op de middelbare school een mini-stage doen en toen heb ik met een docent meegelopen. Dat vond ik zo leuk! De Franse taal vond ik vanaf het begin al erg mooi, maar van de cultuur wist ik weinig. Die interesse is met de jaren gegroeid.’ 

Wat vind je zo mooi aan de Franse taal?
‘Het klinkt misschien gek, maar ik vind de woorden er alleen al mooi uitzien. Daarnaast klinkt de uitspraak sierlijk.’

Wat ga je doen na opleiding?
‘Ik ben er nog helemaal niet over uit. Ik overweeg Geschiedenis als extra vak te doen, maar misschien ga ik gewoon werken of een master doen om een eerstegraads te krijgen. Ik wil ook graag meer van Frankrijk zien. Of ik ooit definitief naar Frankrijk zal vertrekken weet ik niet, maar ik zou er graag voor een langere periode naartoe gaan.’ 

Ook interessant: Worden studenten online gepest?