Student Mondzorgkunde: ‘Ik haal er geen voldoening uit om mensen pijn te doen’

Hebben studenten Mondzorgkunde allemaal een mooi gebit? En worden ze allemaal tandarts? Of kloppen de vooroordelen niet?

Illustratie: Marie van der Donk

Over vrijwel iedere opleiding bestaan vooroordelen. Welke zijn dat en hoe ga je ermee om? Deze week de opleiding Mondzorgkunde. Op Instagram vroegen we jullie: waar denk jij aan bij deze opleiding? De antwoorden: ‘Tandarts’, ‘Allemaal een mooi gebit’, ‘Flossen drie keer per dag’, ‘Veel vrouwen’, ‘Vies werk’, ‘Veel geld verdienen’, ‘Moeilijke studie’, en ‘Halen voldoening uit mensen pijn doen’.

Vierdejaars student Suzanne (22) reageert. 

Word je tandarts?
‘Ik word geen tandarts. Daar moet je een zesjarige studie Tandheelkunde voor volgen. Ik word mondhygiënist en houd me meer bezig met het tandvlees. Tegenwoordig mogen we ook kleine gaatjes vullen, verdovingen geven en röntgenfoto’s maken.’ 

Denkt men vaak dat je tandarts wordt?
‘Af en toe hoor ik het, maar steeds meer mensen weten wat een mondhygiënist is, omdat ze er vaker terecht komen.’

Hebben alle studenten Mondzorgkunde een mooi gebit?
‘Je tanden zijn je visitekaartje en het is voor velen van ons belangrijk dat het er goed uit ziet. Wij weten ook hoe we dat het beste kunnen doen. Het zal niet bij iedereen perfect zijn, maar dat hoeft ook niet. Elk gebit is mooi op zijn eigen manier. Ik vind het vooral belangrijk dat het gezond is.’ 

En flossen jullie allemaal drie keer per dag?
‘In principe is één keer per dag flossen genoeg. En twee keer per dag poetsen. Als mondzorgkunde student weet je hoe belangrijk het is om een gezonde mond te hebben, waardoor je voldoende motivatie hebt om aandacht aan je mond te besteden. Ik vind het een fris gevoel geven. Als je het eenmaal gewend bent, wordt het routine. Maar ook bij mij schiet het er wel eens bij in.’

Zitten er veel vrouwen op de opleiding?
‘Voorheen wel. Op dit moment komen er steeds meer mannen op de opleiding. Dat zie ik ook terug in het werk. Het is nog niet fifty-fifty, maar het is beter verdeeld dan een paar jaar terug.’ 

Doe je als mondhygiënist vies werk?
‘Je werkt in de mond. Je verwijdert tandsteen en er komt ook wel eens bloed bij kijken. Sommige mensen krijgen daar een kick van en anderen vinden het vies, vooral als ze het niet gewend zijn. Je moet er tegen kunnen, anders kies je hier niet voor. Ik vind het in elk geval niet vies. Je bent ook goed beschermd, met handschoenen, een mondmasker en een scherm.’

Zul je veel geld verdienen?
‘Dat vind ik een lastige vraag. Wat is veel geld? Ik ben daar als toekomstig mondhygiënist niet zo mee bezig. Dit werk is helemaal mijn ding en het gaat me meer om de mensen die ik kan begeleiden naar een gezonde mond.’

Haal je voldoening uit mensen pijn doen?
‘Ik hoor wel eens dat mensen denken dat wij sadistisch zijn, maar dat is onzin. Behandelingen kunnen op het moment dat je ontstoken tandvlees hebt, wat veel mensen hebben, gevoelig zijn. Sommige patiënten ervaren een behandeling bij de mondhygiënist daarom als pijnlijk. Je probeert de patiënt dan zo goed mogelijk te behandelen en ervoor te zorgen dat de patiënt zo comfortabel mogelijk in de stoel ligt. Dus nee, ik haal er geen voldoening uit om mensen pijn te doen.’

Vind je het een moeilijke opleiding?
‘Ik heb wel eens een vak of onderwerp gehad wat ik moeilijker of minder interessant vond, maar over het algemeen is het prima te doen, als je gemotiveerd bent en alles goed bijhoudt.’

Waarom sprak Mondzorgkunde je aan?
‘Het is een combinatie van theorie en praktijk. Je werkt in details en dat vind ik interessant. Daarnaast is het mensenwerk. Achter elke patiënt zit een verhaal. Ik vind het mooi om patiënten te motiveren. Ik ben bijna klaar met de opleiding en zou graag in de algemene praktijk ervaring op willen doen als mondhygiënist. Daarnaast lijkt het me ook leuk om in de toekomst les te geven aan studenten van deze opleiding.’

Ook interessant: Video: Rekenen studenten straks op een koopwoning?

Volg ons op Instagram
Reageer!
Reageer!
Deel via...

Geef een reactie Let bij het reageren op onze spelregels.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *