Studie & Vooroordelen

Student Natuurkunde: ‘Je zit met alle betweters van de HAVO in de klas’

Illustratie: Marie van der Donk

Over vrijwel iedere opleiding bestaan vooroordelen. Welke zijn dat en hoe ga je ermee om? Deze week de studie Docent Natuurkunde. Op Instagram vroegen we jullie: waar denk jij aan bij deze opleiding? De antwoorden: ‘Super slim’, ‘Doorzetters’, ‘Allemaal mannen’, ‘Willen van alles weten hoe het werkt’, ‘Houden van de natuur’, ‘Snel een baan, weinig geld’, en ‘Nerds’.

Tweedejaars student Melle Klein (22) reageert.

Zijn jullie allemaal super slim?
‘Dat valt mee. Misschien zijn we wat technischer aangelegd, meer bèta. Er zitten zeker slimme koppen tussen, maar wij zijn vooral geïnteresseerd in natuurkunde. Ik zie het zo: ik ben niet slim genoeg om iets natuurkundigs geniaals te bedenken, maar misschien een van mijn toekomstige leerlingen wel. Daar zet ik me voor in.’

Zijn jullie doorzetters?
‘Voor sommige vakken moet ik doorzetten. Bij het vak Elektriciteit bijvoorbeeld, moet ik er echt voor gaan zitten om opgaven te maken en de stof te begrijpen. Ik denk dat het afhangt van welke onderwerpen in de natuurkunde je goed liggen.’

Zitten er alleen maar mannen op de opleiding?
‘Ik denk dat we één of twee vrouwen op de opleiding hebben. In mijn jaar weet ik er in ieder geval één, maar het zijn er inderdaad weinig. Ik denk dat mensen bij natuurkundedocenten het beeld hebben van oude grijze mannen die staan te vertellen voor de klas.’

Willen jullie van alles weten hoe het werkt?
‘Dat vooroordeel klopt. Eigenlijk zit je met alle betweters van de havo in de klas. Het gebeurt vaak dat we tijdens lessen afdwalen van de stof, omdat er vragen worden gesteld die verder gaan. Wij zijn mensen die graag extra veel willen weten over de natuurkunde. Ik denk dat dat gezond is, want hoe meer je weet hoe meer je kunt vertellen aan je leerlingen.’

Houden jullie van de natuur? 
‘Bij natuurkunde houd je niet zozeer van de natuur, maar van de fenomenen die voorkomen in de natuur. Bijvoorbeeld waarom er zo veel ronde vormen zijn in de natuur en op het moment dat iets valt, waarom dat gebeurt? Maar de natuur zelf, nee. We houden niet per se van bomen of bloemetjes ofzo.’

Klopt het dat jullie snel een baan hebben, maar weinig gaan verdienen?
‘Er is een groot tekort aan natuurkundedocenten, dus we vinden snel een baan. Ik denk dat 90 procent van de mensen die bij ons afstudeert al een baan heeft. Dat we weinig gaan verdienen hangt af van wat je weinig vindt. Ik weet dat het bruto maandsalaris voor een beginnend docent rond de 2800 euro ligt. Ik weet niet of dat veel is in vergelijking met andere banen, maar ik vind het veel geld. (Modaal bruto maandsalaris 2021: € 2816, red.) Ik kan er mee rondkomen en van leven, dus dat is prima. Het maakt me in ieder geval niet uit, want ik doe het niet voor het geld.’ 

Zijn jullie nerds?
‘Voor het grootste gedeelte zijn we allemaal een beetje nerdy. We kunnen enthousiast worden over iets vets dat met natuurkunde te maken heeft. Dan zie je andere mensen wel eens denken: ‘’Hoezo?’’ Ik denk dat je dat wel maakt tot een goede docent, want als je enthousiast bent over natuurkunde, kun je dat ook doorgeven aan je leerlingen en ze motiveren. Als je het over nerds hebt, heb je het vaak over ingetogen mensen. Toch is Docent Natuurkunde een heel sociale opleiding. Het is misschien een rare combinatie, maar wij zijn sociale nerds.’

Waarom wil je natuurkundedocent worden?
‘Ik wilde altijd al voor de klas staan, daar was geen twijfel over mogelijk. In eerste instantie wilde ik geschiedenisdocent worden, maar toen kreeg ik op de middelbare school een fantastische natuurkundedocent. Hij motiveerde me voor het vak. Ik vind natuurkunde het leukste vak dat er is en dat wil ik overbrengen op andere mensen. Daarbij zit het in de familie. Mijn opa is ook natuurkundedocent geweest.’ 

Ook interessant: Zorgen over de capaciteit HU-gebouwen bij toename studenten en docenten: ‘Waar gaan we ze laten?