Nieuws

Student-ondernemer krijgt meer ruimte

Voor studenten met een eigen bedrijf worden de regels van de bijverdiengrens aangepast. In hun jaar van afstuderen mogen ze winst maken zoveel ze willen, zonder dat ze hun basisbeurs en ov-kaart moeten terugbetalen.

Dat hebben minister Verhagen van Economische Zaken en staatssecretaris Zijlstra van Hoger Onderwijs afgesproken. Ze willen ondernemerschap aanjagen en belemmeringen uit de weg helpen, schrijven ze aan de Tweede Kamer.

De bijverdiengrens zal niet geheel verdwijnen, maar de huidige regeling is in het nadeel van ondernemende studenten. Daar wil het kabinet verandering in brengen.

Wie na zijn afstuderen een gewone baan krijgt, kan precies laten zien wanneer hij zijn inkomsten heeft verworven: vanaf het moment dat hij in loondienst is. Het salaris telt dan niet mee als de Dienst Uitvoering Onderwijs de neveninkomsten van studenten controleert.

Maar voor ondernemers ligt het moeilijker: het verwerven van de inkomsten begint volgens de controleurs al bij het schrijven van een offerte of zelfs het bedenken van het ondernemingsplan. Daarom telt de Dienst Uitvoering Onderwijs de gehele jaarwinst mee bij de controles voor de bijverdiengrens, zelfs als de winst na afstuderen is gemaakt.

Dat is onrechtvaardig, legde Verhagen vanmorgen uit op Radio 1. Wie halverwege het jaar afstudeert en daarna succes heeft met een eigen bedrijf, wordt eigenlijk gestraft met het terugbetalen van basisbeurs en ov-kaart. Daarom heeft het kabinet besloten dat de winst in het afstudeerjaar überhaupt niet meer zal meetellen.

Verhagen wil ook andere versoepelingen. Onderwijsinstellingen kunnen de aanwezigheidsplicht voor ondernemers ‘anders inrichten’, betoogt hij. ‘Te vaak stuit de studerende ondernemer of de ondernemende student nog op praktische belemmeringen. En dan krijg je rare situaties, zoals de studenten die niet konden afstuderen omdat ze het werkcollege "Ondernemingsfinanciering" hadden gemist. Terwijl ze op dat moment in onderhandeling waren met een grote investeerder voor hun eigen innovatieve project.’

Het kabinet wil meer aandacht voor ondernemingszin in het hoger onderwijs. ‘Uiterlijk 2016 dient tenminste 2,5 procent van de publieke onderzoeksmiddelen te worden ingezet voor het omzetten van kennis in innovaties en nieuwe bedrijvigheid’, aldus de bewindslieden in een brief aan de Tweede Kamer. Ook moeten de universiteiten meer les in ondernemerschap aanbieden.

Studenten moeten ook eenvoudiger gebruik kunnen maken van kennis en patenten die bij universiteiten op de plank blijft liggen. Verder zullen studentondernemers sneller toegang krijgen tot kleine kredieten van minder dan vijftigduizend euro.

Eerder dit jaar lieten de meeste politieke partijen al weten dat ze de bijverdiengrens niet helemaal willen afschaffen. ‘Ondernemerschap na je studie is goed’, zei VVD-kamerlid Anne-Wil Lucas, ‘maar tijdens je studie moet je vooral met studeren en tijdig afstuderen bezig zijn.’ Ook de Socialistische Partij zag er weinig in: ‘Het lijkt wel alsof we vergeten dat studenten gewoon moeten studeren’, vond kamerlid Jasper van Dijk.

Alleen D66 keek er ander tegenaan. ‘Als wij studenten vragen om meer te betalen voor hun studie, dan moeten we ook die bijverdiengrens opheffen’, stelde kamerlid Boris van der Ham.