Studie & Vooroordelen

Student Social Work: ‘Je hoeft echt niet súper sociaal te zijn’

Illustratie: Marie van der Donk

Over vrijwel elke opleiding bestaan vooroordelen. Welke zijn dat en hoe ga je ermee om? Deze week de studie Social Work. Op Instagram vroegen we jullie: waar denk jij aan bij deze opleiding? De antwoorden: ‘Héél sociale mensen’, ‘Psychologen’, ‘Mensen met problemen helpen’, ‘Mensen die zelf geen problemen hebben’, ‘Vrouwen’, ‘Zweverig’ en ‘Studenten die geen keuze konden maken.’

Vierdejaars student Joram van Velzen (22) reageert.

Merk je dat weinig mensen weten wat de studie inhoudt?
‘Ja, mensen hebben vaak geen idee. Ze weten dat ik iets ‘sociaals’ doe. Ik snap het ook wel, het is een hele brede opleiding waarmee je een heleboel kanten op kunt. Je kunt werken in een gevangenis, maar ook op een zorgboerderij. Je krijgt vakken zoals psychologie, sociologie, ontwikkelingspsychologie en gespreksvoering.’ 

Ben je een soort psycholoog?
‘Nee. Dat is echt een andere, universitaire opleiding. Social Work is breder en we begeleiden mensen concreter. We staan naast iemand, in plaats van erboven.’ 

Moet je super sociaal zijn?
‘Het helpt. Je moet met veel verschillende soorten mensen contact kunnen hebben, maar echt súper sociaal hoeft ook weer niet. Ook is er een verschil tussen persoonlijk en beroepsmatig sociaal zijn. In je werk moet je contact maken, maar een feestbeest hoef je niet te zijn. Zelf voldoe ik wel aan het vooroordeel. Ik ben extravert en ik houd enorm van feestjes.’ 

Ben je alleen maar bezig met de problemen van mensen?
‘Deels. Je helpt mensen die in een positie zitten waarin ze vaak niet heel tevreden zijn. Maar als je alleen maar met de problemen bezig bent, zou je je werk slecht doen. Je kijkt juist naar de oplossingen en de tools waarmee mensen uit de problemen kunnen komen. Je moet dus focussen op de positieve dingen: hun talenten en krachten.’

Heb je zelf geen problemen?
‘Ik bent zelf het instrument waarmee ik werk. Iedereen heeft weleens iets, maar als het echt niet lekker met je gaat, kun je dit werk niet doen. Soms kun je je eigen problemen juist wel gebruiken als kracht, door als ervaringsdeskundige te werken bijvoorbeeld. Zelf ben ik ervaringsdeskundige op het gebied van mantelzorg. Voor mijn zus.’ 

Zijn de meeste Social Work studenten vrouw?
‘Ja, ik schat zo’n zeventig procent. Het zou fijn zijn als het diverser zou zijn, dat maakt het namelijk leuk en dat is goed voor het werkveld. Sommige mensen vinden het bijvoorbeeld fijner om samen te werken met een man. Meer mannen zou goed zijn. Ik doe daar op het moment ook onderzoek naar: mannelijkheid in sociaal werk. Het is relevant.’ 

Is het een zweverige studie?
‘Het valt mee. Mensen denken dat, doordat ze het een vage opleiding vinden, waarvan ze niet zo goed weten wat ze zich erbij voor moeten stellen. Ook hebben we soms creatieve vakken. Door middel van bijvoorbeeld schilderen kun je je namelijk beter aansluiten bij iemand. Mijn tip is om je ervoor open te stellen, dan kom je erachter dat het meevalt. Alles wat we doen is vrij concreet en op basis van wetenschap.’ 

Hebben veel studenten deze studie gekozen omdat ze geen keuze konden maken?
‘Wat grappig, dat zeg ik zelf altijd over de studie Communicatie. Als je deze studie wil voltooien moet je er een passie voor hebben en als je er geen energie uithaalt, ben je er snel klaar mee. Ik wilde dit zelf heel graag. Uit de studiekeuzetest op de middelbare school kwam dit eruit en op de open dag voelde ik me gelijk thuis. Ik vind het fijn om iets nuttigs bij te dragen aan de maatschappij.’ 

Wat wil je na de studie gaan doen?
‘Ik weet het nog niet. Ik wil iets doen voor de samenleving en in wijken of gemeenschappen de verbinding versterken, maar hoe weet ik nog niet.’ 

Hoe denk je over de vooroordelen?
‘Ga eens naar de open dag, of ga in gesprek met de studenten.’ 

Ook interessant: Video: Hoe vinden studenten de liefde tijdens de lockdown?